KuriózumEgy 114 éves nő orvosa elmondta, mit kell tennünk, hogy tovább éljünk...

Egy 114 éves nő orvosa elmondta, mit kell tennünk, hogy tovább éljünk – és ez nem kerül semmibe

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rengeteg tévhit kering a világban, mióta a közösségi média berobbant az életünkbe. Sokan úgy véljük, a hosszú és egészséges élet titka minden bizonnyal a zöldségalapú étrendben, a drága étrend-kiegészítőkben és egy okosan összerakott, rendszeresen betartott edzésprogramban rejlik. Pedig nem így van. Ezek nélkül is vígan elélhetnénk 114 évig – ahogyan a világ kilencedik legidősebb asszonya is tette.

Pearl Berg 114 éves volt, amikor februárban meghalt, ezzel ő lett a harmadik legidősebb ember az Egyesült Államokban és a kilencedik legidősebb a világon – számolt be a Gerontology Research Group cikkét idézve az Insider.

A nő igazán lenyűgöző egészségnek örvendett, állítja dr. Jeremy Lorber, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kórház hematológus-onkológusa, aki Pearl Berg kezelőorvosa volt.

„Számomra az volt a figyelemre méltó, hogy nem csinált semmi különöset vagy szokatlant. Úgy tűnt, hogy megpróbálta a lehető legteljesebben élni az életét” – nyilatkozta a szakember.

Sokan próbálják kihasználni ezt a piaci rést, és mindenféle elméletet gyártanak a hosszú élet kapcsán. Az elméletekkel persze a különböző szolgáltatások és termékek is megszaporodtak, melyek szép summákért kelnek el szerte a világban.

Kifejezetten erre a célra létesített klinikák és laborok működnek, hogy milliókat érő szokásokat, kúrákat, technikákat fejlesszenek ki, kihasználva az ember egyszerű vágyát arra, hogy a lehető leghosszabb ideig élhessen.

De van az a mondás: a legfontosabb dolgokat az életben nem lehet pénzzel megvásárolni. És ez az éveink számára is vonatkozik. „Azok az emberek, akik a hosszú életre összpontosítanak, pozitívan állnak hozzá, ha úgy érzik, van némi kontrolljuk. De ez inkább a szerencséről szól – nem választhatjuk meg, milyen génekkel születünk” – fogalmazott dr. Jeremy Lorber.

Pearl Berg rugalmasan és józan ésszel viszonyult az élethez, különösen, ha az édességekről volt szó.

„Soha nem dohányzott, hetente legfeljebb egyszer ivott egy korty bort, minden reggel frissen facsart narancslevet ivott, nagyon kevés zsíros ételt fogyasztott, és ritkán evett desszertet. Amikor elérte a 102 éves kort, felhagyott néhány ilyen korlátozással. Például minden nap desszertet akart, és 106 éves koráig minden reggel és délután édességet evett” – nyilatkozta Pearl fia, Robert.

Ami kiemelkedik a rutinjából, az az volt, hogy mindig igyekezett abban, hogy közösségben maradjon. Erős szociális hálót épített magának, melyben fenntarthatta a hasznosság érzését. A zsinagógán, könyvklubokon, önkéntes munkán és más tevékenységeken keresztül próbált mindvégig aktív maradni.

„Pearl megerősített abban, hogy nincs olyan varázslatos dolog, amit meg kell tenned, vagy amit nem szabad megtenned. Amit nála és más hosszú életű pácienseknél is azonosítottam, az a céltudatosság fenntartása és az új dolgok megtétele” – tette hozzá az orvos.

Ahogy azt Pearl Berg példája is mutatja, a hosszú és egészséges élethez vezető legjobb stratégiák gyakorlatilag ingyen vannak. Az olyan szokások, mint a szoros kapcsolatok fenntartása, a pihenésre szánt idő és a rendszeres, egyszerű testmozgás – a séta, a családi játékok vagy a kertészkedés, következetesen összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal, és nem kerülnek pénzbe.

Ha már elkezdjük túlbonyolítani a dolgot, az balul sülhet el, különösen akkor, ha a végén lemondunk olyan szokásainkról, amelyeket egyébként szeretünk, vagy szigorú és stresszes rutinra kényszerítjük magunkat – állítja dr. Lorber.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek