HolotropikumEgészségromboló hatása van a kék fénynek

Egészségromboló hatása van a kék fénynek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre több kutatás állítja, hogy a mesterséges fénynek kitett emberek nagyobb gyakoriságban szenvednek cukorbetegségben, rákos megbetegedésekben, depresszióban és elhízásra is hajlamosabbak. Döntő tényezőnek számít, hogy hány órát van kitéve a szervezet a mesterséges fénynek, de a fény hullámhossza is alapvető fontosságú.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Egy, a Journal of Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a patkányok, amelyeket éjszaka kék fény sugárzásának tettek ki, depresszióra utaló jeleket mutattak, míg a vörös fénynek nem volt különösebb hatása. Szakemberek úgy gondolják, a felfedezésnek az emberi egészségre vonatkozó hatása is lehet. Azt régóta tudni lehet, hogy a mesterséges, éjszakai megvilágítás mellett végzett tevékenységek jelentősen megnövelik egyes megbetegedések kockázatát, és a fények közül a kék, amelyet a televízió és a számítógép képernyője, valamint a takarékos izzók is kibocsátanak, a leginkább ártalmas. Így az éjszakai műszak növelheti a rák kialakulásának esélyét, de azok esetében is számolni kell ezzel a kockázattal, akik későn fekszenek le, és lefekvés előtt órákat töltenek a televízió, vagy a számítógép előtt.

Richard Stevens, a Connecticut Egyetem professzora szerint a szervezet még nem alkalmazkodott a mesterséges fényhez, hisz az csak száz éve van jelen az emberiség történetében. A mesterséges fény az emberi test számára teljesen természetellenes és megzavarja a szervezet belső szabályozását, felborítja a biológiai órát.

Egyelőre nem ismert, hogy a mesterséges fény mi módon okoz zavarokat a szervezetben. Egy lehetséges magyarázat középpontjában a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon áll. A kutatók úgy gondolják, a hormon e mellett a szabadgyökök, a glükóz szintjének csökkentésében, a vérnyomás szabályozásában is szerepe lehet. Mivel a melatonin éjszaka választódik ki, elképzelhető, hogy az izzók hatására csökken a hormontermelés. Más szakemberek szerint a stresszhormonok is szerepet játszhatnak, amelyek akkor termelődnek, ha a bioritmust zavarok érik. Ezeken a hormonokon kívül az inzulin, a szerotonin és a ghrelin is érintettek, amelyek az étvágyat, a zsírtárolást és a lelkiállapotot szabályozzák.

A fluoreszcens, takarékos izzók, képernyők által kibocsátott, domináns kék fény – még ha nem is kéknek érzékeljük – felébreszt, felfrissít, hisz a hajnali fényhez hasonlít, így nappal kifejezetten hasznos. Estére azonban a szakemberek hagyományos izzókat ajánlanak, szemben az modern véleményekkel, és javasolják, hogy lefekvés előtt legalább félórával kapcsoljuk le a villanyt. Sőt, kifejezetten ajánlott a vörös fényű égők használata a hálószobában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek