KoktélEdison az egészségét áldozta fel azért, hogy nekünk villanykörténk legyen!

Edison az egészségét áldozta fel azért, hogy nekünk villanykörténk legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 19. század vége az elektromos világítás korának is nevezhető. A városok kialakulása és fejlődése, a tömbházak és gyárépületek megépülése sürgősen újfajta és biztonságos fényforrást igényelt.

Olyan fényforrásra volt szükség, amely elég erős ahhoz, hogy sokfelé el lehessen osztani. Így lett a villamos energia a világítás alapvető eszköze, ehhez pedig ipari generátorokat építettek.

Thomas Edison a zseni, aki megmentette a világot a sötétségtől

Thomas Edison korának egyik legnagyobb felfedezője volt, a villamos energia legnagyobb sikerei nagyrészt Edison munkájának köszönhető. Edisonnak sikerült először megfelelő izzítható anyagot találnia, elegendően nagy vákuumot elérnie, valamint a nagy ellenállásuk miatt az ő izzólámpái gazdaságosan üzemeltethetők voltak a központosított (akkor még egyenáramú) elektromos hálózatról, amit szintén ő dolgozott ki.

Edison 1878-ban fogott neki egy olyan elektromos világítóeszköz kidolgozásához, amely felváltotta volna a gáz-, és petróleumlámpát.

“A szén izzószálat gondolta megfelelőnek, amit eleinte elszenesített kartonpapírból készített; ám ennek élettartama túl rövid volt. Számos próbálkozás – mint a kender vagy pálmalevél – után a bambusz adta a legjobb eredményt. A szabadalmat 1880. január 27-én kapta a “platinahuzalokhoz kapcsolódó szénszálas” elektromos lámpájára. A szabadalom több módszert is leírt a szénszál előállítására, többek között gyapot- és lenszálból, faforgácsból vagy papírtekercsből. Csak hónapokkal a szabadalom megkapása után fedezték fel, hogy a elszenesített bambuszszál 1200 órán át is képes működni.” – írja a Wikipédia.

Edison első jól működő izzólámpája, amit az 1879-es bemutatón is használt – Fotó: Wikipédia

Edison növelte az áram intenzitását, és megvárta, amíg a vékony vezeték már nem tud ellenállni a hőnek, és felizzik. Addig növelte az áram intenzitását, amíg el nem érte a gyémánt olvadási hőmérsékletét, csak így tudott ellenállni az izzószál. Edison találmánya, a szénszálas izzó, a 19.század egyik legnagyobb találmánya.

A izzó tökéletesítése közel 13 hónapig tartott, és több mint 40 ezer dollárba került, míg egy olyan lámpatestet létrehozott, amely ipari mennyiségben gyártható volt. Edison mivel éjjel-nappal dolgozott, mire elérte célját, már igen súlyos szemproblémákkal küzdött.

Naplójába 1879. január 27-én ezt írta: “Az erős fény miatt a szemem nagyon kikészült. Hét óra munka után már semmire se vagyok jó. Tegnap borzalmas fájdalmaim voltak este 10 órától hajnali 4-ig, csak egy adag morfium segítségével tudtam elaludni. Mikor felébredtem a szemem már nem fájt, jobban éreztem magam, de az egész napom ráment.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek