KuriózumCukoralapú akkumulátoré lehet a jövő

Cukoralapú akkumulátoré lehet a jövő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hihetetlen felfedezéssel álltak elő az amerikai Virginia Tech egyetem kutatói, akik nemrég mutatták be a keményítőt cukorrá lebontó bioakkumulátort, amely a a jelenleg elterjedt lítiumion-akkumulátornál is sokkal hatékonyabb lehet.

cukorakkuAz új találmány tízszer több energiamennyiség elraktározására képes, így jelentősen megnőhet a mobiltelefonok, táblagépek és egyéb akkumulátoros eszközök üzemideje. Ráadásul az akkumulátor elhasználódása után mérgező anyag nem marad, hisz az alkotóelemek teljes mértékben lebomlanak – magyarázta Y. H. Percival Zhang kutatásvezető.

A bioakkumulátor lassú tempóban bontja le a keményítőt összetett szénhidrátokra, majd cukorra. A folyamatot 13 enzim segíti, amelyeket olyan kölcsönhatásban használnak, ahogy az a természetben nem fordulhatna elő. A folyamat során elektronok szabadulnak fel, ezeket alakítják energiává. A mesterséges lebontás során az egyetlen melléktermék a víz, amely a levegővel való érintkezés nyomán keletkezik.

A kutatók szerint az energiacella töltésekor cukrot, azaz egy maltodextrin nevű poliszacharidot kell hozzáadni, amelyet édesítőszerként használnak. A bioakkumulátor másik előnye, hogy nem gyúlékony. A tervek szerint három év múlva kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az új termék, amely az alapanyagok alacsony ára miatt ráadásul olcsó is lesz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek