HolotropikumCsupán félig vagy ember! - és ezt most már a tudomány is...

Csupán félig vagy ember! – és ezt most már a tudomány is alátámasztja!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mikor már az ember azt hinné, semmi újat nem tudnak neki mondani, mindig jön valami megdöbbentő dolog! Kapaszkodj meg, ugyanis a BBC által nemrégiben közölt tanulmány szerint a tested fele nem is emberi! Igen, jól hallottad, a sokkoló eredmények szerint az emberi testnek csupán 43%-át alkotják emberi sejtek. A kérdés már csak az, hogy mi lehet a másik 57%-al?

Az a bizonyos 57% 

Mint az kiderült az emberi szervezetnek több mint fele mikroszkopikus organizmusokból épül fel, amelyek nem humán eredetűek. Jogosan merülhet fel egyből benned, hogy mégis mi a csuda lehet az a „mikroszkopikus organizmus”, de nyugalom, arra is kitérünk.

Az egyik legfontosabb dolog annak érdekében, hogy megértsük, hogyan is épül fel testünk, egy minimális szintű tudás a mikrobiomról. A mikrobiom a testnek egy folyamatos változásban lévő, és változó összetételű rejtett része.

De térjünk is vissza az 57%-hoz, melyet nem mások alkotnak, mint baktériumok, gombák, egysejtű eukarióták, amelyek a szájüregben, bőrünk, szerveinkben találhatóak meg.

„A baktériumok mennyisége jóval meghaladja a gombák és más mikróbák számát, és ezek leginkább a bélrendszerben találhatóak meg, úgyhogy az 57% nagy részét a bélbaktériumok teszik ki.” – mondta el Sarkis Mazmanian, mikrobiológus a BBC-nek.

Igen, tudjuk, nem hangzik valami gusztusosnak, de hidd el, hogy ezek a baktériumok elengedhetetlen részedet képzik! Akármennyit zuhanyozhatsz, a testedet folyton mikroszkopikus kis lények fogják védeni – a természet találta ezt a tökéletes rendszert így ki.

„Sokkal inkább mikrobák vagyunk, mint emberek” – mondta el Prof. Rob Knight.

Kezdetben úgy vélték, hogy 10-szer annyi baktériumsejt található meg a szervezetünkben, mint az emberi sejtek, ám a mai eredmények már pontosabb eredményt nyújtanak: csupán 43%-ban alkotják testünket humán sejtek!

Knight továbbá arra is kitért, hogy annak ellenére, hogy teljes mértékben emberi szervezetként születtünk meg, az első éveink során a baktériumok és egyéb sejtek átveszik az irányítást és „kevésbé maradunk emberiek”.

„3 éves korunkra már a mikrobiomunk olyan, akár egy felnőtt egyedé” – magyarázta Mazmanian.

És hogy miért is fontos az, hogy tovább kutassák az emberi és nem emberi sejtek közötti interakciót? Hát azért, mert így sokkal jobban átláthatóvá és érthetővé válik az emberi szervezet fejlődése. „Ezek az apró kis lények olyan mértékig megváltoztathatják az egészségi állapotunkat, mint ahogyan azt sosem gondoltuk volna … egészen mostanáig.”

De akkor mi is tesz emberré, emberivé? Hát a DNS-ünk, na meg a szervezetünkben lévő mikrobák DNS-e.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek