UtazásCoober Pedy – Ausztrália földalatti városa

Coober Pedy – Ausztrália földalatti városa

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Apró falu, de mint olyan, egyedülálló, mivel a föld alatt épült ki. Igen, ez a világ egyetlen lakott földalatti városa, és Ausztráliában található.

Fotó: Thomas Schoch
Fotó: Thomas Schoch

Ausztrália a világ legszárazabb kontinense, és azon belül is a legszárazabb államban alapult 1915-ben Coober Pedy, amikor a telepesek oplát találtak a talajban, és megindult a bányászata. A hőmérséklet és időjárási viszonyok egyszerűen lehetetlenné tették a bányászok számára, hogy a felszínen tanyázzanak, így, mint jó vájárok, találékonyan a föld alatt alakították ki otthonaikat. Ennek következménye a földalatti város, ahol egyébként modern életet élnek az ottlakók.

Foto: DuReMi
Foto: DuReMi

Nyáron a hőmérséklet könnyen 40 fok fölött tanyázik reggeltől estig, amin se gabona, se semmi nem tud megteremni, és természetesen az élet is nehéz. A légkondícionálás szükséges, és nem luxus, ha itt szeretnél élni, viszont a föld alatt egészen tűrhető a hőmérséklet, konstans 24 fok télen és nyáron. A tél egy cseppet hűvösebb, de az emberek megtanultak ezzel is együtt élni.

Coober Pedy sokáig ismeretlen volt a nagyvilág előtt, és csak a ’80-as években kezdett beszivárogni a köztudatban. Ekkor épített egy helyi telepes, név szerint Umberto Coro egy hotelt, kihasználva a helyiség egzotikusságát, különlegességét. Egész Ausztráliából özönlöttek a kíváncsi turisták, hogy láthassák a földalatti bányászvárost. Az attrakciót növelte a helyiek leleményessége, ugyanis a helyiségeket nagyobbra vájták, szuper konyhákat alakítottak ki, és egy kis keresztény kápolna is elfért a dombok oldalában. A helyiségeket idővel kis folyósokkal kötötték össze, melyeket kivilágítottak, így láthatóvá vált a különleges, vöröses színű talaj, ami csak növeli az élményt.

Foto: Hopkinsii
Foto: Hopkinsii

Neve, a Coober Pedy, a helyi őslakosok nyelvéből ered. Ők „kupa piti” néven emlegetik, ami „a fehér emberek lyukai a föld alatt”-ot jelent. Ugyanakkor nem csak az egyedi berendezkedése az, ami értékessé teszi ezt a helyet. Akár úgy is hívhatnánk, hogy a Világ Opál Termelésének Fővárosa, ugyanis itt bányásszák a világon a legtöbb opált (a világ össztermelésének nagyjából 70%-át).

Ezen kívül több filmet is forgattak ezen a helyen, olyanokat, mint: Pitch Black, Red Planet, Opal Dream, és ha kedvünk szottyan, akár sivatagi golfot is játszhatunk (természetesen csakis éjszaka), avagy biliárdozhatunk (neves biliárd szalonokat is kialakítottak az opálból meggazdagodott emberek), bárokba, vagy úszni is eljárhatunk, meglátogathatjuk a különlegességnek számító szerb ortodox kolostort és annak gyönyörű temetőjét is.

Foto: Hopkinsii
Foto: Hopkinsii

Egyszóval ezen a helyen minden megtalálható, amire egy nyugati turistának igénye lehet, az elsőre furán hangzó földalatti világ ellenére.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek