LélektárBuddhista harmónia, szeretet, és főleg boldogság

Buddhista harmónia, szeretet, és főleg boldogság

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Korábban cikkeztünk olyan buddhistáról is, aki végre lencsék elé mert állni egyelőre természetfelettinek titulált képességével, és 5 m-es távolságból mozgatott tárgyakat. Úgy néz ki az életünket keresztül szövő, kevésbé elismert erők lassan kitárulkoznak, és tudományos alapon is bizonyítják.

Fotó: Wikimedia Commons

Matthieu Ricard, francia kutató, arra specializálódott, hogy buddhista szerzetesek emelkedett lelki és szellemi állapotát bizonyítsa a tudomány számára. Legutóbbi kutatása eredménye úgy vonult be a tudományos publikációk sorába, miszerint a buddhista szerzetesek a legboldogabb emberek a világon – szigorúan idegtudományi alapon vizsgálva és bizonyítva ezt.

Ricard Matthieu

Franciaországban, Párizsba született a szabad filozófus Jean-Francois Revel, és a híres Yahne Le absztrakt festő gyermekeként, intellektüel családban.

“Párizs intellektuális közössége volt a mindennapi környezetem. Lenyűgöző érzés egyszerre három Nobel Díjas tudóssal ebédelni baráti viszonyok között”, emlékezett vissza Ricard. Sejtgenetikából PhD-zett a Pasteur Intézetben, 1972-ben, majd Dardzsiling utazott egy alkalommal vakációzni szüleivel. Itt ismerkedett meg Dilgo Khyentse Rinpoche-vel, aki a XX. század leg elismertebb buddhista mestere, és ő vezette be a buddhista tanok világába is. Hosszas tanulmányok után véget ért harmónikus élete, és kezdetét vette a harc a tudomány és szellem két világa között.

Érdemes tudni róla, hogy ő szintén a tibeti buddhizmust gyakorolja, de racionális tudósként az általa megtapasztalt lelki és szellemi fejlődést a tudomány nyelvén is szeretné bizonyítani – már amennyire azt lehet. A Himalájai szerzetes közösség és a Dalai Láma is nagy tisztelettel adózik a tudós iránt. 2009-ben a neurológus egy szerzetest “zsinórozott be”, és meditációs állapotában vizsgálta agyi tevékenységeit. A gamma hullámok mozgásából megállapította, hogy ebben az állapotban az ember agyának egyszerre aktívak a tanulásért, a figyelemért, és a koncentrációért felelős régiói, de ezen eredmények sosem nyertek publicitást a neurológia irodalmában.

Legutóbbi kísérletében saját magát vizsgálta a szóban forgó meditatív állapotban, és az eredmények világosan kimutatták, hogy boldogsági szintje korábban sosem mért állapotot mutatott, amely a legboldogabb ember magasságába emelete az elismert, és tisztelt tudóst.

A tudós leginkább “a tudat tudományaként” nevezné meg a buddhizmust, nem pedig lelki-szellemi irányzatként, és mindig is azt szerette volna bebizonyítani, hogy a gyakorlatok rendszeressége megváltoztatja az agy struktúráit, mintegy fejleszti azokat, így érve el magasabb kognitív képességet, avagy boldogságot. Fáradozásainak legjobb bizonyítéka mostmár talán éppen ő maga.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek