Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, írja a National Catholic Register egyházi újság.

Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

A lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére. A cél, hogy terveivel szemben ne csupán egy délelőttre látogasson Magyarországra idén szeptember 12-én, és hogy legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél – még ha ő szándékosan ki is akarja hagyni ezt a programpontot.

“Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak” – nyilatkozta a Registernek egy jól értesült budapesti forrás.

A Register szerint a legfrissebb programterv szerint Ferenc pápát Budapestre érkezése után a reptérről egyenesen a világkongresszus Hősök terei helyszínére vinnék, ahonnan a zárómise után egyből továbbindulna Pozsonyba.

A pápa korábban se titkolta, hogy nem áll szándékában Orbánnal és Áderrel találkozni.

A Register szerint amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást.

A lap szerint a magyar felet különösen felzaklatta, hogy Ferenc pápa budapesti minilátogatása után három és fél napot tervez tölteni Szlovákiában. A Register szerint ezt hatalmas “arculcsapás lenne” Orbán Viktornak, de a magyarokra nézve is sértőn venné ki magát.

“Ez botrányos lenne” – nyilatkozta a lapnak egy budapesti egyházi forrás. “Ez egyenértékű lenne azzal, mintha fél napot Izraelben, majd három és fél napot Iránban töltene, vagy fél napot Lengyelországban lenne, majd néhány napra Oroszországba utazna. Mindenki elfogadhatatlannak tartja.”

A Register szerint a cél érdekében Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt múlt héten Rómában egyeztetett Ferenc pápa programjáról. Hozzáteszik, hogy a pápa programját már május 26-án nyilvánosságra kellett volna hozni, ám ez a nézeteltérések miatt elmaradt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.