HolotropikumBetegségek, melyeket a medencék vize, vagy akár a tengervíz okozhat!

Betegségek, melyeket a medencék vize, vagy akár a tengervíz okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Betegségek, melyeket a medencék vize, vagy akár a tengervíz rejthet!

Betegségek, melyeket a medencék vize, vagy akár a tengervíz okozhat!

A bélgyulladás, vagy bélfertőzés, egyike azoknak a betegségeknek, melyeket beszerezhetünk egy kiadós medencés fürdőzés után, de jelentkezhet akár szem- és bőrirritáció is.

Általában a medencék fertőtlenítésére használt klór, elpusztítja a baktériumokat, de csakis akkor, ha megfelelő koncentrációban használják azt. Ellenkező esetben, vagy ha a medence vizét ráadásul még melegítik is, a benne lévő baktériumok hamar elszaporodnak. A tengervíz bár sós és ezáltal fertőtlenítő hatása van, adott esetben melegágya lehet néhány nagyon rezisztens baktériumnak, mint amilyen az E-coli. Ez a baktérium a bélgyulladás okozója lehet.

Dr. Florin Tudor belgyógyász szerint: „A bélgyulladás, olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a hasfájás, hányinger, hasmenés és bizonyos esetekben láz. Ha ilyen panaszok jelentkeznek néhány órával a fürdőzést követően, azonnal forduljunk orvoshoz. Az E-colival való fertőzés antibiotikumos kezelést igényel.

Egy tengerparton eltöltött nap után ugyanakkor nem ritka a napszúrás előfordulása sem. Ennek elkerülésére viseljünk kalapot. A napszúrás tünetei megegyeznek a bélgyulladáséval, viszont ebben az esetben még erős fejfájás is társul a panaszok mellé. Ez azonban 24 óra elteltével megszűnik, ha árnyékos és hűvös helyen tartózkodunk.

A medencék fertőtlenítésére használt klór gyakran okoz szem irritációt, különösen a gyerekek esetében. Ezért ajánlott az úszószemüveg használata valamint az úszósapkáé, hogy elkerüljük a középfülgyulladást.”

Dr. Alina Vija bőrgyógyász elmondta, hogy „bőrirritáció is jelentkezhet egy fürdőzést követően, melyet a napgombának nevezett Malassezia furfur nevű gombafajta okoz. Ilyen esetben a beteg testét borító bőrön, a mell, a hát, a karok felületén fehér, vöröses vagy barnás foltok jelentkeznek. Ezek nem okoznak viszketést, de a megfelelő kezelés nélkül hamar elterjed a test felületén.

Egy másik kellemetlen dolog, melyet beszerezhetünk a fürdőzés során, az a lábgomba. Ennek elkerülésére mindig használjunk strandpapucsot, még zuhanyzáskor is. A lábgomba tünete a kellemetlen viszketés, adott esetben a bőrhámlás, valamint a körmök elszíneződése. Ilyen panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz, a megfelelő kezelés érdekében.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek