HolotropikumAz összetört szív szindróma egy valóban létező betegség!

Az összetört szív szindróma egy valóban létező betegség!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tényleg belehalhatunk, ha összetörik a szívünket? Kutatók bizonyították, hogy az összetört szív szindróma ténylegesen létezik. Egy megszakadt szív több egyszerű fájdalomnál és szenvedésnél, komoly szívproblémákat is okozhat.

Az összetört szív szindrómájának tudományos neve is van, méghozzá a cardiomyopathia. Egészséges és betegségekkel küzdő embereknél egyaránt kialakulhat, ugyanis egy erős érzelmi sokk, vagy stressz váltja ki, mint például egyik szerettünk elvesztése.

Ezt, a szív ideiglenes megbetegedését, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert megfelelő kezelés hiányában szívizom-elégtelenséget is kiválthat, de ha időben észreveszik, semmiféle károsodás nem alakul ki.

Mi lehet a kiváltó oka?

Mint említettem, külső hatások váltják ki, egy olyan sokkhatás, ami nagyfokú stresszhelyzetnek teszi ki a szervezetünket. A pontos oka még egyelőre ismeretlen, de a szakértők a hirtelen megnövekedett stressz hormonokat okolják. A véráramba hirtelen kerülő nagymennyiségű adrenalin meggyengíti a szívet, a szív egyik fele átmenetileg megnagyobbodik, ami miatt csökken a megfelelő vérpumpáló erő.

Milyen kockázatokkal járhat?

Becslések szerint a szívrohamot elszenvedő betegek 2%-ánál az összetört szív szindrómája áll a háttérben. A nőket sokkal jobban veszélyezteti, mint a férfiakat, ugyanis az ezzel küzdő páciensek 90-95%-a nő. Az életkor is eléggé befolyásoló, hiszen a legtöbb ezzel diagnosztizált beteg 50-en felüli. A nők esetében a menopauza okozta hormonváltozások is közrejátszódnak. A szindrómából eredeztethető komplikációk lehetnek: alacsony vérnyomás, szívritmuszavar és szívelégtelenség.

Tünetei és diagnosztizálása

A Mayo Clinic tanulmányai szerint az összetört szív szindróma tünetei nagyon hasonlóak a strokéhoz, vagy a szívrohaméhoz: erős és intenzív mellkasi fájdalom, zihálás, egyenetlen szívdobogás, gyengeség.

Az orvosok több eszköz együttes segítségével állíthatják fel a pontos diagnózist a szindróma esetében. EKG vizsgálatok, vértesztek, vérfestési vizsgálatok és a mellkas röntgenképe adja meg a pontos választ.

Hogyan kezeljük?

Nincs pontos kezelése, így az orvos egyénre szabottan írja ki a gyógymódot. Legtöbbször a szívrohamhoz hasonló kezeléseket és gyógyszereket ajánlják, aminek az idejét az orvos szabja meg. Ha valamilyen megrázó esemény váltotta ki, akkor szorongáselleni gyógykészítmények szedését is javallják.

Hogyan előzzük meg a kialakulását?

Mindenek előtt az életmód a legfontosabb megelőzési terület: egészséges táplálkozás, dohányzásmentes élet, rendszeres testmozgás. Relaxációs tevékenységekkel és terápiákkal csökkenthetjük a mindet ért stresszt, meg kell tanulnunk kezelni érzéseinket. Ezek mellett turbózzuk fel az immunrendszerünket, és a mennyire lehet, kerüljük a dühkitöréseket és a nagy érzelmeket kiváltó helyzeteket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek