KuriózumAz orvos figyelmeztet: "A gyerekeinknek nem csak hogy nincs többé gyermekkoruk, de...

Az orvos figyelmeztet: „A gyerekeinknek nem csak hogy nincs többé gyermekkoruk, de meg is betegszenek!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mihaela Pungan román neurológus szerint a jelenlegi tanügyi rendszer óriási nyomást gyakorol a gyerekekre, ami akár az egészségükre is veszélyt jelenthet.

Pungan maga is édesanya, és azt mondja, ötödik osztályos kislányát, Andreeát nagyon megterheli a sok házi feladat és a rengeteg információ, amit meg kell jegyeznie.

„Egyrészt fel vagyok háborodva, másrészt szomorú vagyok!” – írta az édesanya egy esszében. „A kislányom, aki ötödikes, reggel felébred és sírva fog neki a tanulásnak 8 és 11 között, majd pedig délután 7 és 10 között, utána pedig sírva alszik el. A fennmaradó időben iskolában van.”

Azt is hozzátette, hogy mivel sok gyerek az iskolán kívül magán órákra is jár, jobban tisztában vannak bizonyos dolgokkal, így amikor a tanárok rákérdeznek azokra, tudják a választ, így tovább is lépnek – vagyis az ő tudásuk számít az alapvető mércének az osztályban.

Pungan elmondta, hogy az ő lánya is jár plusz órákra, de ez csak még nagyobb házi feladat mennyiséggel jár, és tovább súlyosbítja a helyzetet.

„Hétvégén nem tudunk együtt menni sehova, mert házi feladatot kell oldania. Amikor megkérdezem tőle, hogy érzi magát, mindig azt válaszolja, hogy stresszes. Elvégeztem néhány tesztet, és az ATPO (Anti-TPO) antitest szintje a határérték felett volt (a pajzsmirigy az első szerv, ami segít a stressz kezelésében). Tehát mindaz, amit érzett, valódi változásokat okozott a szervezetében” – magyarázta a neurológus. A stressz befolyásolja az immunrendszer működését, és a pajzsmirigy autoimmun túlműködésének kialakulásában is szerepe lehet.

„A gyerekeinknek nemcsak, hogy nincs többé gyermekkoruk, de meg is betegszenek!”

Az orvos arra biztatja a szülőket, hogy találjanak megoldást arra az egyre komolyabb problémára, amit a túlságosan magas iskolai követelmények és a fokozott megterhelés jelentenek a gyerekek egészségére nézve.

A neurológus egy harmadikos kislány esetéről is beszámolt, akinél motorikus tikk alakult ki a stressz miatt, mert a tanító néni kiabált a gyerekekkel az osztályban, és nem tudja egyedül megoldani a házi feladatokat.

„A problémák azonosítása és megoldása nem azt jelenti, hogy bűnösöket keresünk! Ha elfogadjuk ezt a paradigmát, akkor mindannyian hibásak vagyunk. Van egy aktuális „divat” az oktatásban (ami meghaladja a normát) és mi szülők elfogadjuk azt, amíg szorult helyzete nem kerülünk miatta” – írta Pungan, hozzátéve, hogy a kérdést elsősorban nyilvánosan kellene megvitatni, hogy a szülők, tanárok és orvosok közösen találhassanak megoldásokat.

„Bár vannak bizonyos mentálhigiéniás szabályok a munkahelyen és az iskolában, ezeket valójában nem alkalmazzák. Az egészséges testben egészséges elme koncepciója manapság elavult. Andreea naponta átlagosan 10-12 órát tölt egy székben, és ez a 27 kilós kislány egy legalább 5 kilós hátizsákot cipel, ezért minden nap el kell vinni az iskolába, és érte kell menni” – írta az édesanya a Facebookon.

Hozzátette, hogy bár nyilván nem várja el, hogy ezek a kérdések a közösségi médiában oldódjanak meg, úgy érzi, ez is egy jelentős fórum lehet a hasonló problémák megvitatására.

„Egy egészséges társadalomban az emberek egyesületekbe tömörülnek közös értékekkel, amelyekért küzdenek és kulturáltan megvitatják a kérdéseket. Ez a közösségi felület nem csak arra való, hogy megmutassuk, milyen szépek vagyunk, merre járunk, és mi mindenünk van. Ez egy hely és egy lehetőség arra is, hogy komoly dolgokat vitassunk meg, amelyek sokunkat foglalkoztatnak” – tette hozzá.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek