HolotropikumAz idegösszeroppanás 7 kezdeti jele, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Az idegösszeroppanás 7 kezdeti jele, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az idegösszeroppanást, mint terminust az orvostudományban egy ideig mindenféle elmebetegségre alkalmazták, például, szorongásra, depressziós állapotra. Mára már teljesen mást takar. Manapság az idegösszeroppanás azt jelenti, hogy a stressz miatt valaki képtelen lesz kezelni a kihívásokat és a nehézségeket. Gyakran egy komolyabb elmeprobléma állhat a háttérben.

Az idegösszeroppanás 7 kezdeti jele, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Ha adott esetben az egyén kissé gyengébb idegrendszerrel rendelkezik, akkor elég egy pánikroham, vagy valamilyen fóbia is ahhoz, hogy kiváltsa az idegösszeroppanást. Minél többször van kitéve valaki nagyfokú stressznek, annál valószínűbb, hogy egyszer csak az idegei felmondják a szolgálatot.

Hogy még jobban megértsük milyen komplex folyamat is ez, összegyűjtöttük az idegösszeroppanás kezdetleges jeleit, amelyeket ha felismerünk még időben közbeléphetünk:

1. Alkohol túlzott fogyasztása

Az idegösszeroppanás és a szerhasználat sokszor kéz a kézben jár. Az illető az ilyen időszakokban komoly alvásproblémával küzd, és az inszomnia elől a szerek nyújtotta mámorba menekül.

2. Folyamatos fáradtság

A szervezet és az agy nem arra lett kitalálva, hogy folyamatosan megbirkózzon a stresszel. A stressz leszívja a kognitív gondolkodásunkat és megfoszt az energiától is. Az ebből fakadó fáradtság akár fizikai gyengeségben is megmutatkozhat.

3. Szorongásos és depresszív hangulat

Ez sem meglepő, hiszen az idegösszeroppanás létrejöttének másik katalizátora a depresszió. A depresszió jelei kezdődhetnek egész piciben is, mondjuk figyelemzavarban, de odáig is elfajulhat, hogy az ágyból sem mászunk ki.

Ezt is olvasd el: Ezeket soha ne mondd egy depresszióval küzdő embernek!

4. A tudat elhomályosulása

Ilyen helyzetekben az agy is ki-kihagy. Olyan alapvető agyi funkciók, mint a figyelem, tervezés, önuralom, döntéshozatal és memória ködössé válnak, és ezért csinálhatunk mások számára értelmetlen dolgokat.

5. Pánikrohamok

A pánikroham szörnyű dolog, hiszen óriási stresszt gyakorol a szervezetre. Az áldozat úgy érezheti, hogy nem ura a testének, légzésnehézség, mellkasi fájdalom, zihálás és zakatoló szívdobogás kíséri.

6. Zavarodottság

A mindennapi feladatok megoldhatatlanná válnak, és az emberek közé merészkedés is kihívássá válik.

Nagyon nehéz saját magunk esetében felismerni a helyzetet, de ha gyanúsnak találjuk a viselkedésünket azonnal forduljunk szakemberhez. Viszont jó minőségű életvitellel megelőzhető, mit is jelent ez?

  • rendszeres testmozgás minimum háromszor egy héten,
  • meditáció,
  • alkohol, tudatmódosító szerek használatának mellőzése,
  • rendszeres és elegendő alvás (6-8óra/ éjszaka),
  • relaxációs technikák gyakorlása,
  • friss levegőn való sétálás,
  • megfelelő időközönként szünetek tartása a munka során.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek