KuriózumAz EU levenné az élelmiszerek szavatossági idejét jelző feliratokat

Az EU levenné az élelmiszerek szavatossági idejét jelző feliratokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az EU korlátozná a termékek szavatossági idejére figyelmeztető matricák használatát – írja a Le Monde. Az ok egyszerű: a fogyasztók ugyanis rengeteg élelmiszert dobnak el fölöslegesen, annak ellenére, hogy a legtöbb termék a szavatossági idő lejárta után is egy ideig fogyasztható.

Fotó: liveglutenfree.com
Fotó: liveglutenfree.com

A cikk szerint az EU mezőgazdasági miniszterei hétfőn egyeztettek ebben a kérdésben. Egyebek mellett az a javaslat is elhangzott, hogy korlátozzák a különböző, szavatossági időre vonatkozó kifejezések gyakoriságát.

A javaslatot előterjesztő hat tagállam, közöttük Németország kezdeményezése széles támogatottságnak örvendett, míg Olaszország ellenezte a felvetést.

A matricák olyan termékekről tűnhetnek el, mint például a cukor, vagy az ecet. A tanácskozáson megjegyezték, hogy „a termék a doboz alján jelzett időpontig” feliratnak nincs köze az egészséghez, hanem a termék minőségével van kapcsolatban. A holland szakminiszter szerint a fogyasztók képesek megállapítani egy adott termékről, hogy az fogyasztható-e, vagy sem.

Az Európai Bizottság egyik tanulmánya szerint a fogyasztók 50 százaléka nem tudja miként viszonyuljon a termékek szavatossági idejéhez, és ez az oka annak, hogy az élelmiszerek 20 százalékát a szemétbe hajítják annak ellenére, hogy az minden kockázat nélkül fogyasztható lenne.

„Ha nem lépünk semmit, 2020-ban 123 millió tonna, fogyasztásra alkalmas élelmiszert fogunk a szemétbe dobni, szemben a mai 90 millió tonnával” – mondta Tonio Borg egészségügyi biztos. Az EB ezért egy munkacsoportot állít fel, amelyiknek az lesz a feladata, hogy vizsgálja felül a termékek szavatossági feliratait. A várhatóan 2015 végén életbe lépő intézkedésektől az EB az élelmiszer-pazarlás csökkenését várja.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek