KuriózumAz Erő 48 törvénye, avagy miként légy sikeres az életben

Az Erő 48 törvénye, avagy miként légy sikeres az életben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az erő törvényei nem arra tanítanak bennünket, miként fejlődjünk szellemileg, és nem is arra, hogy legyünk jók embertársainkkal. De még arra sem, hogy legyünk mindig becsületesek és korrektek, engedjünk másoknak, vagy hogy tartsuk oda a másik arcunkat is – mint ahogyan azt a Biblia javasolja.

Robert Greene és Joost Elffers felfogásában, az Erő 48 törvénye arra tanít minket, miként legyünk sikeresek az életben, hogyan szerezzük meg a hatalmat és az erőt, és miként szerezzük meg másoktól azt, amit szeretnénk – sokszor az uralkodás, manipuláció vagy a taktikázás eszközeivel, vagy a körülöttünk lévők elméjének, akaratainak irányításával, a cél szentesíti az eszközt elv alapján.

Egyes kritikusok szerint, a fenti szerzőpáros könyve egyenesen imorális és etikátlan, viszont meg kell hagyni, érdekes olvasmány, amely könnyen átszabhatja a perspektíváinkat. Mert ha leszűröd a törvények jó oldalát, megtanulhatod, miként lehetsz ura a saját életednek. Vedd túlélő leckének, vagy mások gondolkodásmódjának a megismerésének – mindenképp hasznos lesz számodra. Ugyanis különbséget tudsz tenni jó és rossz között, és te vagy önmagad bírája. Ezért, a 48 törvény pozitív és hasznos normarendszerként is felfogható, az egész csak nézőpont kérdése.

1. Sose foszd meg a mestered az erejétől –  ha te is erős szeretnél lenni, éreztesd vele, hogy ő sokkal erősebb nálad.

2. Ne tulajdoníts túl sok bizalmat barátaidnak, és tanuld meg kihasználni az ellenségeidet – talán sosem gondolnád, de a barátok titokban irigykednek rád. Az ellenségeid ezt szemtől szembe teszik. A barátaid elárulhatnak, az ellenségeidből pedig a legjobb szövetségesek lehetnek.

3. Rejtsd el a szándékaid – ha a céljaid nem nyilvánosak, a körülötted lévők sem akarnak majd az utadba állni.

4. Mondj mindig kevesebbet a szükségesnél – ha nem beszélsz túl sokat, a szavaidnak nagyobb hatása lesz a körülötted lévőkre. Egy banális szó is eredeti lehet, ha azt kellő rejtéllyel és homályban tálalod.

5. Túl sok dolog múlik a hírneveden. Ezért védd azt meg az életed árán is. – A jóhíred miatt tisztelnek mások, és az adja számodra a hatalmat mások szemében.

6. Érvényesítsd magad, mindegy mi az ára – ha hagyod, hogy a tömegbe keveredj, ott leszel eltemetve.

7. Intézd úgy, hogy mások dolgozzanak neked, a nyereségeket viszont te hajtsd be – semmi sem tudja jobban támogatni a saját indokaidat, mint mások.

8. Hagyd, hogy mások jöjjenek hozzád. Használj csalit, ha szükséges – értesd meg velük, hogy ha te érdekedet szolgálják, elérhetik a sajátjaikat is.

9. Nyerj a cselekedeteid, és sose a tárgyalások árán – lépj közbe és bizonyíts, és fel fognak nézni rád. Tárgyalj és magyarázz, és ellenszenvben lesz részed.

10. Fertőzési veszély: kerüld a boldogtalanokat és a balszerencséseket – ők ugyanis hajlamosak magukkal ragadni, ha a sárba zuhannak. Inkább keresd boldog emberek társaságát, akik szerencséseknek tartják magukat. Olyanná válsz, mint ők.

11. Taníts meg másokat arra, hogy tőled függjenek – a függetlenség abból adódik, hogy nincs szükséged senkire, viszont másoknak rád igen.

12. Légy jószívű és szelektíven becsületes, hogy lefegyverezd az áldozatod – néha egy szívből jövő, őszinte és becsületes gesztus a legbizalmatlanabb személyt is képes megolvasztani. Így nyerhetsz megbocsátásra valamennyi „gonoszságodért”.

13. Ha segítséget kérsz valakitől, helyezd előtérbe annak érdekeit, és semmiképp sem a jóindulatát, sajnálatát irántad – ne említsd meg azt a szívességet, amit régen te is érte tettél. Inkább hitesd el vele, hogy azzal, hogy segít rajtad, több előny is adatik számára.

14. Viselkedj úgy, mint egy barát. Dolgozz úgy, mint egy kém.

15. Tipord el az ellenséged, az utolsó lélegzetvételig – az az ellenség, akit nem győztél le teljesen, elegendő erőre kap, hogy ismét hátba szúrjon.

16. Használd ki a hiányzást, hogy növeld a tiszteletet és becsületet – amiből sok adódik, értékét veszíti. Amiből kevés van, az az igazán értékes. Így van ez a te esetedben is: várattasd meg néha a csoport tagjait, amelybe beletartozol.

17. Légy mindig kiszámíthatatlan és késleltess a téma felvezetésében – az emberek tartanak attól, amit nem tudnak irányítani. Ha azt csinálod, amire senki sem számít, ez azt fogja jelenteni másoknak, hogy a te kezedben van az irányítás.

18. Ne úgy védd magad, hogy falakat emelsz magad köré. Az elszigetelődés veszélyes – ne óvd magad éppen attól, amit meg szeretnél hódítani. A világot akarod magadnak? Akkor keresgélj benne, vegyülj el a sokaságban, tanulmányozd a terepet, köss szövetségeket, informálódj.

19. Ismerd meg azokat, akikkel dolgod van: ne sújts le arra, aki nem érdemli meg – lehetséges, hogy a legveszélyesebb ellenségeddé teszed így őt.

20. Ne tégy ígéreteket senkinek – kötelességeid csakis magaddal szemben legyenek.

21. Játszd meg a butát azért, hogy ráakadj egy butára. Aztán hitesd el vele, hogy te sokkal bunkóbb vagy nála.

22. Használd a megadás/lefegyverzés technikáját: a gyengeséget változtasd erővé – ha nem vagy elég erős, add meg magad az ellenfeled előtt. Ha váratlanul feladod, az megingatja a partnered. Időt nyersz, amely alatt összeszeded erődet, és felülmúlhatod az ellenfeledét.

23. Összpontosítsd az erődet – ha erőt akarsz, találd meg magadban azokat a forrásokat, amelyekből kiaknázhatod.

24. Játszd el a tökéletes udvaronc szerepét, és helyezd magad az előadott karakter helyébe – a hízelgéssel indítva, majd a konfliktusokkal befejezve, az udvaronc pontosan tudja, hogy minden a hatalommal való zsonglőrködésen múlik.

25. Kreáld újra magad – ne elégedj meg azzal, hogy az legyél, mint amit rólad mások gondolnak. Alkosd meg saját, egyedi arculatodat.

26. Tartsd tisztán a kezed – a világ szemében, a kezeidhez nem szabad hiba, baklövés, bizonytalanság tapadjon.  A világ szemében, valamennyi cselekedetednek és viselkedésmódodnak makulátlannak, kifogástalannak kell lennie.

27. Használd ki az emberek jóhiszeműségét arra, hogy téged kövessenek – az emberek folyton arra várnak, hogy hihessenek valamiben, hogy kötődhessenek valamihez. Ha felajánlasz nekik valamit, amiben hihetnek és ami reményt ad nekik, meghódítod őket és a te pártodra állnak.

28. Ha hozzálátsz valamihez, merészséggel tedd – még ha fenn is áll az esélye annak, hogy elhibázod a lépést, minden esélyed megvan arra, hogy kijavíthasd. A szégyenlősséged és a kételyeid azonban nem hogy nem segítenek, hanem elindulni sem engednek.

29. Alkoss teljes terveket – gondolkodj előre, nézd összességében a jövőd, láss a cselekedeteid végére. Ez a biztos módja annak, hogy ne hagyd magad eltéríteni a körülményektől és az akadályoktól.

30. Úgy tégy, mintha a sikereid és tetteid minimális erőfeszítésbe kerültek volna – aki erős, azon nem szabad látszodjon, hogy majd megszakad a feladat súlya alatt. Ugyanis ha az erősek is kínlódnak, mi történik a gyengékkel? Az embereknek példaképre van szükségük. Akkor fognak tisztelni és irigyelni, ha azt a benyomást kelted, hogy sokkal többre vagy képes, mint amit eddig felmutattál.

31. Kontrolláld az opciókat: mindig te add meg a lehetőséget másoknak, hogy játszhassanak az általad kiosztott kártyalapokkal.

32. Játssz az emberek fantáziájával – a valóság az emberek gyenge pontja. Ez sokszor annyira rideg és mostoha, hogy ha egy fantáziaképet mutatsz be számukra, a magad oldalán tudhatod be őket.

33. Fedezd fel mindegyik személy gyenge pontját, avagy hol rejlik bennük Akhilleusz sarka – bizonyos helyzetekben mások gyengéi a te hatalmas előnyöd lehet.

34. Viselkedj úgy, mint egy király, ha azt szeretnéd, királyként bánjanak veled.

35. Tanulj meg mindent a maga idejében elvégezni – ha még nem jött el az ideje, hogy cselekedj, maradj csak nyugton a helyeden. De ha eljött az ideje, mérd le a nyerő csapást. Sose mutasd ki, hogy időhiányban szenvedsz, mert ezzel csak azt bizonyítod, hogy nem tartod a kezedben a helyzetet.

36. Gyűlöld azokat a dolgokat, amelyeket nem tudsz megszerezni – hagyd őket figyelmen kívül, és ez lesz a legjobb bosszúállás.

37. Nyűgözd le a többieket – hozd létre az erő-aurádat. Kerülj mások nézőpontjába azáltal, hogy merész gesztusokat használsz, és lenyűgöző értelmezésekben ajánlasz fel számukra olyan előadásokat, amilyenekre számítanak.

38. Gondolkodj egyedi módon, de viselkedj úgy, mint a többi – ha egy szabályok uralta világban fenntartod és kimutatod nonkonformista elveidet, a világ úgy fogja azt értelmezni, hogy kiragadod a lába alól, és fölényesnek érzed magad vele szemben. Ezért előbb vagy utóbb vissza fog vágni, legalább ilyen kegyetlen módon.

39. Dobd be a csalit, ha ki akarod fogni a halat.

40. Ne alapozz arra, amit könnyen vagy ingyen megkaphatsz – rejts el mindig egy szándékot vagy egy érdeket. Az értékes dolgokért megéri többet fizetned.

41. Sose állj egy nevezetes ember árnyékában – vagy kerüld el azáltal, hogy kétszer annyit bizonyítasz, mint ő, vagy eredj és keresd meg saját fényedet.

42. Célozd meg a pásztort, és a nyáj eloszlik – sokszor egy hatalmas tömeg élén egyetlen ember áll. Sokszor egyetlen ember képes hatalmas port kavarni, rengeteg problémát okozni neked. Ha őt képes vagy eltávolítani az utadból, eloszlatod a többi követőjét is.

43. Úgy tégy, hogy befolyással lehess mások gondolataira, érzéseire – befolyás és nem kényszerítés. Ez utóbbi ugyais gyűlöletet és tiltakozást szül.

44. Fegyverezd le és hozd ki a sodrából az ellenfeled azzal, hogy tükröt tartasz eléje – tedd te is azt, amit az ellenfeled tesz veled. Ideges lesz és összezavarodott, ugyanis nem tudja követni a lépéseidet.

45. Ne habozd dicsőíteni a változást, azonban sose változtass sokat egyszerre – a radikális változások gyűlöletet, lázadást eredményeznek. Finoman vezesd fel a módosításokat, a múltbeli elemekhez kötve.

46. Sose tűnj fel mások szemében úgy, mint „túl tökéletes” – csak az istenek ilyenek. Te pedig „majdnem tökéletes” lehetsz. Engedd hát meg magadnak, hogy hibákat kövess el néha, így emberibb, kezelhetőbb és másokhoz közelebb álló leszel. Azonban ne ereszd ennél lennebb a mércét.

47. Sose menj tovább a célodnál, amelyet magad elé állítottál – ha tied a nyereség, tudnod kell megállni. Ugyanis azok számára is eljön az a „nem bírom tovább”, akik egyébként sokat elbírnak. Mint ahogyan a világ urai is egyszer csődöt mondanak. Ha nem bírod magad kordában tartani, fennáll a veszélye, hogy erőd magaslatáról zuhansz a mélybe.

48. Valld a forma hiányát – légy olyan, akár a víz. Folyékony, alkalmazkodó, rugalmas, mindig felkészült a jóra, rosszra és mindig tudatában annak, hogy semmi sem örök, így a változás elkerülhetetlen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek