KuriózumAz emberi unalom újabb szüleménye: 2012 DA14

Az emberi unalom újabb szüleménye: 2012 DA14

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

2012 december, és nincs tovább! Hihetetlen, de van akik elhiszik. Személy szerint én, a kicsinyes agyammal a semmit sem tudom felfogni, és főleg nem azt, hogy minden megszűnik létezni. 2013-ban (már ha megérjük) a 2012 DA14 (miért nem adnak ezeknek valami egyszerűbbet???) névre keresztelt meteorit fog aggasztóan közel elsüvíteni a Földhöz, és mindez szabad szemmel is látható lesz állítólag.

Ilyen esetekben mindig elkezd dolgozni az emberi pletykagép, propagandagép, és olyan témák vetődnek fel újra, mint az 1908-as Tunguska-i eset, vagy a paleoasztronautikában hívők részéről a 12. bolygó elmélete. Ezekre mind a mai napig nincs egyértelmű tudományos bizonyíték, és minden hasonló katasztrófa előtt a pánikkeltő emberek ezeket vetik fel “jó” példaként.

Tunguska

1908. június 17., hajnali 07:17 perc. Óriási, hidrogénbombával azonos pusztítást maga mögött hagyó robbanás történ Oroszország egyik belső régiójában. Mai napi találgatnak, hogy a robbanás mérete, pusztítása, fénye milyen eredetű lehetett. Az elméletek között szerepel szokás szerint földönkívüli technológia, ellenséges támadás, katonai kísérlet, meteorit becsapódás és üstökös is, de egyik sem elég meggyőző – vagy hogy mi is adjunk a tűzre, talán épp az állam bújtatja az igazságot.

2012 DA14

Az újabb, hasonló beszélgetésekre és találgatásokra okot adó, nem földi eredetű esemény a néven nevezett meteorit száguldása, amelyet nevéből eredően is 2012-ben fedeztek fel. Ekkor állapították meg azt is, hogy a 45 méter átmérőjű meteor igazán közel fog elhaladni a Földhöz 2013 februárjában, egészen pontosan 15-én.

A Nemzetközi Űrállomás mérései szerint cirka 2000 km-el fog elhaladni a Föld vonzáskörétől, de nincs kilátásban esetleges ütközés. Emellett viszont olyan esetleges problémákra készülhetünk fel, mint átmeneti kommunikációs zavarok, amik abból adódnak, hogy noha az ütközés kizár, a Föld körüli pályára állt műholdak azért mégis az útjába esnek, és valószínűleg nem egy fogja ennek a találkozásnak a kárát látni. A meteor jópárat örökre tönkre is tehet, és ez lehet a legnagyobb pusztítás, amire számíthatunk. Szabad szemmel ugyanakkor ritka eseményben gyönyörködhetünk, és érdemes bevésnünk a naptárba!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek