HolotropikumAz emberi test 7 évente újul meg!

Az emberi test 7 évente újul meg!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Ismerd meg magad! Szeresd önmagad! Legyél mindig őszinte magadhoz!”

Ezek a kijelentések sok híres ember szájából elhangzottak már az idők során John Paul Sartre-tól kezdve („Ha egyedül érzed magad, amikor egyedül vagy, akkor nagyon rossz társaságban kerültél!”) Bob Dyla-en át („Ha más akarsz lenni, mint aki valójában vagy, akkor minden bizonnyal kudarcot vallasz!”) Kathrine Hepburn-ig („Ha mindig azt teszed, amit szeretnél, akkor legalább egy ember elégedett lesz!”).

De hogyan ismerhetjük meg önmagunkat, amikor folyamatosan változunk, akár a bőrünkről, akár a hajunkról beszélünk? Az emberi test ugyanis folyamatos változásban van.

A kutatók szerint, az emberi test hét évente regenerálja önmagát. Sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen, mert, ha így lenne, akkor nem öregednénk meg.

A sejtek és szövetek regenerálódási folyamata az idő során bekövetkezett betegségek következményeit hivatott kijavítani a lehetőségekhez mérten.

Az emberi test egy lenyűgöző szerkezet, melyet 50-75 trillió sejt alkot, melyek jelentős része idegsejt. Így aztán, mint minden élő szervezet, a test is ki van téve az öregedés folyamatának. Ez alól kivételt képeznek az idegsejtek, a szív- és az izomsejtek, az összes többi öregszik, elhal és új sejtek lépnek a helyükbe. Mindezzel együtt, ahogyan az idő egyre telik, testünk regenerálódásának folyamata egyre lassúbbá válik.

A molekuláris biológia svéd képviselője, Dr. Jonas Frisen, tanulmányai során arra a következtetésre jutott, hogy az emberi szervezetben a sejtek hét évente kerülnek megújulásra, kivéve az agykéreg neuronjait, melyek halálunkig kitartanak. A leginkább ismétlődő sejt megújulások a bőr, a csontok, a máj, a gyomor és a belek szintjén következnek be. Más szóval a régi sejtek elhalnak, melyek feladatait az új sejtek veszik át. Ez fokozottabb a bőrünk és a hajunk esetében.

Nézzük milyen időközönként újulnak meg az egyes szervek sejtjei!

A májsejtek regenerálódási ideje 5 hónap. A májnak bámulatos az öngyógyító képessége, és a sejtjei minden 150 nap elteltével képesek a regenerálódásra. Ha egy adott személy esetében a máj 70%-át el kell távolítani műtéti úton, két hónapon belül az képes regenerálódni az eredeti méretére.

Az ízlelőbimbók 10 nap alatt képesek megújulni. A nyelv felületén közel 9000 ízlelő receptor található, melyek segítenek az ízek felismerésében. Ezek 10 évente képesek a megújulásra, de ezt a folyamatot gátolhatják bizonyos fertőzések.

A tüdő sejtjei 2-3 hetente regenerálódnak, folyamatosan. A tüdőben többféle sejt található, és ezek mindegyike más és más időközönként újul meg. Bizonyos betegségek, mint a tüdőtágulás is, megakadályozhatják a sejtek regenerálódását.

A bőrünk sejtjei 2-4 hetente újulnak meg. Természetesen a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, a bőr pedig veszít feszességéből, mivel egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetben.

A haj a nők esetében 6, míg a férfiak esetében 3 évente képes a megújulásra.

Csontjaink állandó jelleggel regenerálódnak, és a teljes folyamat ideje 10 évig is eltarthat. Akár a bőr esetében, a kor előre haladtával ez a folyamat is lelassul.

A bélsejtek regenerálódási ideje 2-3 nap. Ez azért történik ilyen gyakorisággal, mivel a bélsejtek folyamatosan kivannak téve a gyomorsav maró hatásának.

Körmeink regenerálódási ideje 6-10 hónap. A köröm nagyon gazdag keratinban. A kezeinken található körmök 3-4 mm nőnek egy hónap alatt, míg a lábujjakon ez meg kétszereződik. A kezek körmei 3, míg a lábujjak körmei 6 havonta újulnak meg.

Az emberi szervezet optimális működését elősegítő vörös vérsejtek megújulási ideje 4 hónap. Ezek regenerálódási folyamata nagyon fontos a szervezet oxigénnel való ellátása tekintetében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek