HolotropikumAz emberi elme, a világ 8. csodája

Az emberi elme, a világ 8. csodája

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem hinnénk, hogy lenne bármi más ezen a világon, ami titokzatosabb és bonyolultabb az emberi elménél. Hihetetlen módon képes alkotni, képzelni, tanulni és emlékezni, ami egyetlen más fajra sem jellemző. Az emberi elme képes összetett problémák megoldására, kreatív gondolkodásra, kapcsolatok létrehozására és összetett információk feldolgozására is. Képes a tökéletesség és a tisztánlátás olyan szintjeit elérni, amelyek néha nagyon közel állnak ahhoz, amit sokan közülünk „csodának” neveznének.

Laura-Maria Cojocaru neves pszichológus szerint az emberi elme jóval többre képes, mint amit a szakembereknek valaha is sikerült feltérképezniük róla, de mind közül az egyik leglenyűgözőbb, hogy képes csakis egy dologra összpontosítani, és minden mást teljesen kizárni. Ezt nevezzük szelektív figyelemnek.

Például vezetés közben az útra összpontosítunk, és minden mást kizárunk magunk körül, ami lehetővé teszi, hogy a fontos dolgokra koncentráljunk, és ne vonják el a figyelmünket a kevésbé releváns részletek.

„Az emberi agy azért is csodálatos, mert egyszerre sok információt képes feldolgozni. Képes befogadni a szemünkből, fülünkből, orrunkból, nyelvünkből és bőrünkből érkező érzékszervi információkat, és azokat gondolatokká és érzésekké alakítani. És mindezt a másodperc töredéke alatt tudja megtenni! Az emberi elme azért is hihetetlenül erős, mert képes alkotni. Képzelőerőnk segítségével új ötleteket, koncepciókat és problémamegoldásokat találhatunk ki. Kreativitásunkat arra is használhatjuk, hogy művészetet, zenét vagy bármi mást alkossunk, amit csak meg tudunk álmodni. Az emberi elme elképesztő dolgokra képes, ha időt szánunk arra, hogy felszabadítsuk a benne rejlő lehetőségeket” – magyarázza a pszichológus.

Az emberi elmét gyakran úgy emlegetik, mint a rendelkezésünkre álló legerősebb eszközt. Minden agyban dől el, tartja a mondás is, nem hiába. Az emberi elme ugyanis egészen elképesztő dolgokra képes, csak meg kell tanulnunk kiaknázni a benne rejlő erőforrásokat.

„Először is, felelős minden gondolatunkért, érzésünkért és cselekedetünkért. Felelős továbbá mindenért, amit látunk, hallunk, ízlelünk, szaglunk és tapintunk. Elég hihetetlen, nem igaz? De ez nem minden, amire az emberi agy képes. Hihetetlen mennyiségű információt is képes tárolni. A tudósok becslései szerint egy átlagos ember egyszerre körülbelül 140 bitnyi információra képes emlékezni! És ha ez nem lenne elég, az emberi agy hihetetlenül hatékony is. Naponta akár 60 000 gondolatot is képes feldolgozni! Mindezek alapján az emberi agy egy csodálatos eszköz, amelyért mindannyiunknak hálásnak kell lennünk” – vélekedik a lélekbúvár.

Cojocaru hozzátette, az elménk sokkal többet tud, mint ahogyan azt mi gondoljuk.

Elmagyarázza: „szánjunk egy pillanatot arra, hogy értékeljük mindazt, amire az elménk képes. Az emberi agy egy csodálatos dolog. Képes összetett problémákra összpontosítani és kreatív megoldásokkal előállni. Gyakran természetesnek vesszük mentális képességeinket, pedig valóban figyelemre méltóak. Az a képesség, hogy rá tudunk csodálkozni a körülöttünk lévő világra, az egyik leghihetetlenebb dolog az emberi elmében. Képesek vagyunk értékelni egy naplemente szépségét, egy virág összetettségét vagy a csillagok rejtélyét. A csodálkozás képessége teszi az életet olyan különlegessé.

A koncentráció az emberi elme másik fontos aspektusa. Figyelmünket arra tudjuk fordítani, amire csak akarjuk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy tanuljunk és elérjük céljainkat. Akár azért koncentrálunk, hogy egy vizsgára tanuljunk, akár azért, hogy egy projekten dolgozzunk, a koncentrációs képességünk segít abban, hogy elérjük a bennünk rejlő lehetőségeket. Az elménk egy hihetetlenül erős eszköz, amelyet meg kell becsülnünk. Lehetővé teszi számunkra, hogy mélyen gondolkodjunk, mélyen érezzünk és gyönyörű dolgokat hozzunk létre. Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy rácsodálkozol a körülötted lévő világra, vagy sikeresen elvégzel egy nehéz feladatot, szánj egy pillanatot arra, hogy értékeld a csodálatos elmédet” – fogalmaz a szakember.

A pszichológus szerint ugyanakkor az emberi elme minden kreativitás forrása, minden innováció motorja, és egyben a legerősebb eszközünk is, amellyel megérthetjük és alakíthatjuk világunkat.

„Egy olyan világban, ahol a változás állandó, és a fejlődés üteme felgyorsulni látszik, a kreatív gondolkodásra és az új kihívásokhoz való alkalmazkodásra való képességünk fontosabb, mint valaha. A kreativitás nem csupán az új ötletek kitalálásáról szól. Hanem arról is, hogy új módon látjuk a dolgokat, olyan kapcsolatokat hozunk létre, amelyeket mások nem vettek észre, és kreatív megoldásokat találunk a problémákra. A kreativitás elősegítésének legjobb módja, ha olyan környezetet teremtünk, amely ösztönzi azt. Ez azt jelenti, hogy időt és teret kell hagyni az embereknek az új ötletek felfedezésére, forrásokat és támogatást kell biztosítani, és bátorítani kell őket a kockázatvállalásra. Ez azt is jelenti, hogy értékeljük a kreatív gondolkodást és ünnepeljük a kreatív zsenialitást, amikor az megjelenik. Ily módon olyan kultúrát hozhatunk létre, amely értékeli az innovációt, és jutalmazza azokat, akik a dobozon kívül gondolkodnak” – vélekedik a lélekbúvár, aki amellett, hogy a Szomato-Integratív Neuro-Lingvisztikai Programozó Intézet (INLPSI) elnöke és alapítója, a Szeretet Generációja Egyesület elnöke és alapítója, a Neuro-Lingvisztikai Programozás szakértő pszichológus-pszichoterapeutája és tréner.

Az emberi elme természetét tanulmányozta 9 szakmai képzést követően, különböző megközelítésekkel. Ugyanakkor szaktanácsadó, nemzetközi jógaoktató, valamint CNFPA akkreditált tréner.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek