KuriózumAz első Everest hódítás csalás volt?

Az első Everest hódítás csalás volt?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A magyar nemzet egy emberként reménykedett abban, hogy az Erőss Zsoltot ért tragédia valami képen mégis happy enddé váljon, és a hegymászók a körülményekhez képest épségben jöjjenek le a hegyről, a tragédia azonban elkerülhetetlen volt. Ez a gyilkos hegy, az Everest, amely már eddig is számos életet követelt, első meghódítóit háborús drogokkal szervezetükben üdvözölhette. Így is teljesítménynek számít a mászás?

Edmund Hillary és Tenzing Norgay/Wikimedia Commons
Edmund Hillary és Tenzing Norgay/Wikimedia Commons

Pontosan 60 éve, 1953. május 29-én Edmund Hillary és Tenzing Norgay kísérő serpája voltak az első dokumentált emberek, akik a világ csúcsát meghódították. Az expedíciót John Hunt brit felfedező és kalandor vezette, és a The Guardian lap értesülései szerint amfetaminnal “serkentette” Tenzing mászókedvét.

Az első módosítást a mászási stratégián 8.848 méteren követték el, amikor a hegymászóknak sikerült elérniük a csúcsot, de lemászni már nem maradt idejük. Ilyenkor szükséges egy rövid pihenőt tartani, hogy erőt gyűjthessenek, de a zord idő miatt ezt nem tehették meg, így esélyük sem volt elérni a legközelebbi tábort. John Hunt aggódott, hogy serpái túl kimerültek, és képtelenek lejönni a hegyről, és ekkor gondolt az amfetaminra, mint megoldásra, amely szintetikus energizálószerként hat az emberi szervezetre.

A tábori orvos, Charles Wylie, beszámolója szerint a néhány serpa önként jelentkezett a kísérlethez, és utólag ezek vallották, sokkal jobb erőben voltak mászás közben, sőt, volt olyan, aki azt mondta, még az alvás is jobban és mélyebben ment. Feltevődik a kérdés: ha a sportban a doppingszerek csalásnak számítanak, a hegymászásban az amfetamin fogyasztása elfogadott attól függetlenül, hogy emberfeletti a teljesítmény?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek