HolotropikumAz egészséges életmód nem ellensége a pénztárcánknak - hosszú távon sokkal olcsóbb...

Az egészséges életmód nem ellensége a pénztárcánknak – hosszú távon sokkal olcsóbb lehet, mint azt gondolnánk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egészséges életmódra váltásának a lendületét gyakran hamar letöri, mikor az emberek szembesülnek azzal, hogy a feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermi ételek és cukros italok olcsóbbak adott esetben, és gyorsan, könnyen hozzáférhetőek. Ezzel olykor nincs is feltétlen gond, a baj ott kezdődik, ha ezt életvitelszerűen tesszük. Azonban ennek a helytelen étkezésnek ára van.

Oletics Nikolett táplálkozási szakemberrel beszélgettünk arról, hogy hosszútávon nem a pénztárca ellensége az egészséges életmód.

„Manapság sokszor hallom kifogásként, hogy azért nem kezdenek életmódváltásba és esznek egészségesebben, mert drága. Persze nem mondom, hogy olcsó lenne, de napjainkban minden élelmiszer ára az egekben van igazából. Ugyanakkor számos oka van, amiért megéri nem fukarkodni az egészségünkkel táplálkozás vonatkozásában” – mondta a szakértő a Filantropikum.com-nak.

Amit fontos tisztázni, ahhoz, hogy egészségesen éljünk, igazi, valódi ételeket kell fogyasztani, tehát minőségi fehérjeforrásokat (sovány húsok, halak, tojás), jó zsírokat (olívaolaj, lazac, bizonyos olajos magvak) és rostdús, lassan felszívódó szénhidrátokat (zöldségek, gabonák) és persze fontos, hogy ezek a megfelelő arányban kerüljenek a tányérra. A táplálkozási tanácsadó szerint ez azért alapvető, hogy stabil legyen a vércukorszintünk.

„Ha stabil, akkor nem fogunk sóvárogni valamiféle plusz nasiért, kávéért vagy egy újabb főétkezésért, ami így többlet kiadást jelent” – mondta Oletics Nikolett.

Számoljunk is egy kicsit: Megettük az ebédet, ami nem volt épp kielégítő, mert nem volt elég tápláló, ezért vágyunk egy kis extra finomságra. Ha csak egy péksütit és egy cappuccinot vesszünk, az több, mint 1000 Ft extra költség is lehet. És a sok kicsi sokra megy alapon ennek bizony magasabb lehet a vonzata pénzügyi szempontból, ha gyakran fordul elő. Véli az életmód tanácsadó.

A másik nagyon lényeges szempont, hogy az egészséges étrend jelentősen csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

„A helytelen étkezés gyakran vezethet krónikus egészségügyi problémákhoz, mint például elhízás, cukorbetegség, szívbetegségek, magas vérnyomás, és így tovább. És ha ez bekövetkezik, annak jelentős anyag vonzata van, mint az orvosi költségek, gyógyszerek, és még az elvesztett munkaidő miatt keletkező veszteség is növekedhet.”

A különböző médiumok ontják magukból a gyógyszerreklámokat, pedig egyszerűbb és pénztárca barátabb lenne megelőzni, mint bogyókra költeni, pláne, hogy ezek is egyébként terhelik a szervezetet és indíthatnak el egyéb egészségügyi problémát.

A költséghatékonyság érdekében még vannak különböző praktikák is, íme néhány tipp az életmód szakembertől, hogy kíméljük a pénztárcát.

„Tervezzük meg az étkezéseinket, akár egy heti étrendet, és tervezzük meg az élelmiszerbevásárlást is. Így csak azokat a hozzávalókat vásároljuk meg, amelyeket tényleg szándékozunk felhasználni, hogy ne maradjon semmi kárba, vagy akár egyéb nem kívánatos étel is belekerüljön a kosárba” – tanácsolja a szakember.

Emellett a szezonális és helyi élelmiszerekre is érdemes figyelmet fordítani. „Az idényjellegű gyümölcsök és zöldségek általában olcsóbbak, és ha a helyi termelőktől vásárolunk, támogathatjuk a helyi gazdaságot is.”

És ha már bevásároltunk, akkor otthon főzzünk, hiszen az olcsóbb lehet, mint éttermi étkezések vagy gyorséttermi ételek vásárlása. Próbáljunk ki egyszerű, egészséges recepteket.

Végezetül érdemes gondot fordítani az élelmiszereket megfelelő tárolására, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, és ne kelljen kidobnod őket.

A költségek csökkentése érdekében érdemes odafigyelni az élelmiszervásárlási szokásainkra és okos döntéseket hozni az étkezésekkel kapcsolatban. Valamint elengedhetetlen szem előtt tartani, hogy az helyes táplálkozásra való beruházás az egészség legjobb hosszú távú érdeke.

A megelőzés és a jó egészség sokkal olcsóbb, mint a kezelés és a gyógyulás későbbi szakaszában. A számunkra megfelelő táplálkozás kialakításában pedig érdemes lehet szakember segítségét kérni, még inkább figyelve az egészségünkre – javasolta Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek