KuriózumAz állatorvos elárulta, honnan tudhatod, ha a kutyádat a kiszáradás veszélye fenyegeti...

Az állatorvos elárulta, honnan tudhatod, ha a kutyádat a kiszáradás veszélye fenyegeti – pillanatok alatt ellenőrizheted

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nyár beköszöntével létfontosságú biztosítani, hogy kedvenceink elég folyadékhoz jussanak, a kutyákat ugyanis gyakran fenyegetheti a kiszáradás veszélye, ami hőgutát, vese- és egyéb szervi elégtelenségeket okozhat, és súlyos esetben akár halálos is lehet.

Dr. Anna Foreman állatorvos megosztotta azt az árulkodó jelet, ami arra utalhat, hogy a kutyánkat a kiszáradás veszélye fenyegeti, és sürgősen vízre van szüksége. Mindössze néhány másodpercbe telik ellenőrizni.

„Ha egy állat jól hidratált, az ínye halvány rózsaszínű és nedves, ha viszont dehidratált, az ínye sápadt és száraz lesz” – magyarázta az állatorvos a Mirror-nak. De más árulkodó jelek is lehetnek, például a laza, rugalmasságát vesztett bőr és a beesett szemek. Ha óvatosan megcsípjük a bőrt az állat nyakán, annak normál esetben azonnal vissza kell ugrania eredeti helyzetébe.

Egy dehidratált kutya bőre kevésbé rugalmas, és két másodpercnél hosszabb időbe telik, mire visszahúzódik a helyére – figyelmeztet Dr. Foreman.

A hőguta megelőzése kulcsfontosságú, de a korai jelek észlelése is életmentő lehet. „Ha a kutya a kiszáradás bármilyen jelét mutatja, fokozottan zihál, hányt vagy hasmenése van, gyenge vagy letargikus, azonnal állatorvoshoz kell vinni, hogy ellenőrizzék a testhőmérsékletét” – magyarázta a szakértő.

„Addig is, míg az orvos elláthatná, megpróbálhatjuk aktívan lehűteni (például hideg vízzel átitatott törülközőbe csavarva) – de soha nem szabad hideg vizet önteni az állatra, mivel ez sokkot válthat ki” – tette hozzá.

Mennyi vizet kell innia egy kutyának naponta?

Foreman szerint a kutyáknak átlagosan 15-45 ml/kg vizet kell fogyasztaniuk naponta. A kutyák az emberekkel ellentétben nem izzadnak, ehelyett lihegéssel hűtik le magukat, de ezzel ugyanúgy vizet veszítenek, amit pótolniuk kell.

„Normális esetben ez nem haladja meg a 45 ml/kg/nap mennyiséget. Ha egy kutya az időjárástól függetlenül folyamatosan többet iszik ennél, akkor állatorvoshoz kell fordulni, mert ez valamilyen mögöttes problémára utalhat” – mondja Foreman.

Ha azt látjuk, hogy egy kutya folyamatosan többet iszik a normálisnál – még ha ez a megadott határértéken belül is van, szintén érdemes orvoshoz fordulni. „Ha az állat több vizet iszik az átlagosnál, vagy több a vizelete a normálisnál, az számtalan betegségre, többek között veseproblémákra vagy cukorbetegségre is utalhat” – emelte ki a szakértő.

Milyen kutyafajták a legérzékenyebbek a hőségre?

Minden fajtának egyformán szüksége van vízre, azonban egyes kutyák könnyebben kimelegednek, mint mások, és így hajlamosabbak a kiszáradásra.

„Ha egy kutyának melege van, akkor lihegni fog, és árnyékot, valamint hűvös felületeket keres, ahová feküdhet. A vastag vagy dupla bundájú kutyák gyakran többet lihegnek, mint más kutyák, hogy lehűljenek” – magyarázta Foreman.

Ha egy kutya túlságosan kimelegedik, fennállhat a hőguta veszélye – ez azt jelenti, hogy a testhőmérséklet 39 fok fölé emelkedik a tartós hőség miatt. Az állatorvos ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a kutyák nemcsak akkor kaphatnak hőgutát, ha a szabadban, a napon tartózkodnak, hanem akkor is, ha zárt, szellőzés nélküli helyiségekben – például autóban – hagyják őket, vagy komoly testedzésnek teszik ki őket túl nagy melegben.

A lapos orrú kutyák, mint például a mopszok, francia bulldogok különösen hajlamosak a hőgutára, ezért rájuk különösen nagy figyelmet kell fordítani meleg időben.

Ezenkívül az idősebb, beteg állatok is kevésbé tűrik a hőséget, mint a fiatal, egészséges példányok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek