HolotropikumAz aggasztó ok, amiért reggelente fejfájásra ébredsz – jelek, melyekre érdemes odafigyelni!

Az aggasztó ok, amiért reggelente fejfájásra ébredsz – jelek, melyekre érdemes odafigyelni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy tanulmány kimutatta, hogy lehet oka annak, hogy reggelente fejfájással ébredsz – és hogy mikor érdemes háziorvoshoz fordulnod a gyakori fejfájásod miatt.

Vannak reggelek az ember életében, melyek nem úgy indulnak, ahogy szeretnénk. Talán túl későn tértünk nyugovóra, bizonyos okok miatt képtelenek voltunk eleget aludni, a szomszéd hajnali hatkor már nekilátott a klopfolásnak, de mi még jóízűen húznánk a csendest, netán görbe estét tartottunk, melynek utórengéseit a reggeli ébredéskor érezzük igazán. Megtörténik tehát, hogy időnként bal lábbal és hasogató fejjel kelünk ki az ágyból. Ám ha ez rendszeressé válik, érdemes fontolóra venni a dolgot.

Egy tanulmányból kiderül, mi lehet az oka a reggeli állandó fejfájásnak. A Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) 19 000 fő bevonásával végzett kutatást, melyből megállapította, minden 13. emberből 1 fejfájással ébred.

Bár az Országos Egészségügyi Intézet szerint a fejfájás általában ártalmatlan, ha gyakran ébredünk hasogató fejjel, annak hátterében akár komolyabb egészségügyi probléma is lehet.

Kutatásának eredményéből kiindulva, az NCBI megvizsgálta a reggeli fejfájás lehetséges okait, és arra a következtetésre jutott, hogy van egy bizonyos állapot, amely valóban okozhat rendszeres, elviselhetetlen fejfájást ébredéskor – az alvási apnoe.

Az alvási apnoe egy rendellenesség, melynek következtében alvás közben leáll és újraindul a légzés, ez pedig hosszútávon komoly kavarodást okozhat a szervezetben. Akik ebben szenvednek, és nem tudják, így nem is kezelik, azoknál általában úgynevezett obstruktív alvási apnoe (OSA) alakul ki. Az NCBI szerint ez állhat a hátterében a rendszeres reggeli fejfájásnak is.

Az alvási apnoe egyéb tünetei közé tartozhat a „túlzott nappali álmosság”, valamint a „hangos horkolás, fulladásos vagy ziháló érzéssel való ébredés és az energiahiány napközben” – derült ki a felmérésből.

Az NCBI azt is megállapította, hogy az apnoéből eredő reggeli fejfájások gyakoribbak a nőknél, és ritkábban jelentkeznek a férfiaknál.

A fejfájással való ébredés ugyanakkor lehet a túlalvás következménye is – világított rá a tanulmány. Bármennyire is szeretünk aludni és reggel későig heverészni, a túl sok fekvés is eredményezhet fejfájást felkeléskor. Továbbá nemcsak a túl sok alvás, hanem az alvási pozíció is szerepet játszhat abban, ha gyakran ébredünk hasogató fejfájással.

Erről dr. Mariam Adegoke nyilatkozott a Marie Claire-nek.

Az orvos kiemelte, amennyiben „hajlamosak vagyunk hason aludni”, ez feszültséget okoz a hátunkban, mivel kénytelenek vagyunk „meghajolni”. Ugyanakkor, alvás közben az izmaink sem „dolgoznak olyan keményen”, hogy megtartsák a testünket.

„Ez azt jelenti, hogy amikor felkelünk, az izmaink megfeszülnek és küzdenek a gerinc és a nyak megtámasztásáért”, ami fájdalmat okozhat – magyarázta dr. Adegoke.

Van az a pont azonban, amikor már érdemes szakember segítségét kérni. Ha úgy véled, semmi nem áll annak a hátterében, hogy ismételten fejfájással ébredj, ajánlott egy orvosi felülvizsgálat, amivel kizárhatod a háttérben meghúzódó, akár veszélyesnek is minősíthető egészségügyi kockázatokat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek