LélektárAnthony de Mello: 4 lépés az értelem felé

Anthony de Mello: 4 lépés az értelem felé

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rengeteg olyan időszak van az életünkben, amikor pontot kell tennünk szenvedéseink végére. Amikor a padlóra kerültünk, de fel kell állnunk onnan, amikor a könnyeinkbe temetkeztünk, de ki kell ássuk magunkat onnan, amikor összecsaptak a hullámok a fejünk felett, de meg kell találnunk a kivezető utat, azt az értelmes megoldást, amely véget vethet a rossznak.

napfelkelte

Ezekben a percekben segítségre vágyunk, de csakis azokban a személyekben bízunk, hiszünk igazán, akik szintén hasonló helyzetben voltak, és sikerült rátalálniuk a boldogság felé vezető útra. Szerencsére, vannak ilyen emberek. Anthony de Mello is közéjük tartozott.

De Mello a ’80-as években vált közismertté, spirituális könyvei révén. A De Mello Spirituality Center az író több elvét is közzéteszi, így bukkantunk rá mi is arra a 4 lépésre, amely a boldogság felé vezet…

1. lépés

Elsőként, kapcsolatba kell lépned azokkal a negatív érzésekkel, amelyek létezése még el sem jutottak a tudatodig. Rengeteg ember él olyan negatív érzésekkel, amelyet nem ismer fel önmagában, amelyekről fogalma sincs, hogy benne lakoznak. Sokan lesznek depressziósak, de ők nem tartják magukat depressziósnak. Majd csak akkor jönnek rá, hogy baj van, amikor kapcsolatba kerülnek a boldogsággal.

2. lépés

A második dolgod az, hogy megértsd, ezek az érzések a te érzéseid, és nem a valóság részét képezik. Egyszerű, nemde? És azt gondolnád, ezt mindenki tudja. Pedig nem. Ledoktorált emberek, egyetemi oktatók, és nem tudják ezt a banális dolgot. Igaz, nem tanították az iskolában… Ott más dolgokat tanítanak. De a spiritualitás megtanít arra, miként vetkőzzük le azt az ismeretadagot, amelyet a társadalmunk nevelt belénk. Jegyezd meg tehát: a negatív érzések benned vannak, és nem a valóságban. Ezért hagyj fel azzal, hogy megváltoztasd a valóságot. Ez őrültség! És azzal is hagyj fel, hogy a körülötted lévőket próbáld megváltoztatni. Annyi időt elvesztegetünk azzal, hogy folyton megváltoztatni akarunk valamit, a helyzetet, a szeretteinket, a környezetünket, a barátainkat, a férjünket, feleségünket, a főnökünket, az ellenségeinket, az egész világot! De valójában semminek sem kell változnia…

Fotó: Chris Both
Fotó: Chris Both

A valóság nem problémás.” A gondok benned lakoznak. Egyetlen személy sem képes téged boldogtalanná tenni. Egyetlen eseménynek vagy helyzetnek sincs akkora ereje, hogy megbánthasson téged vagy megtörje lelki nyugalmad. Nem ezt tanították, ugye? Hanem az ellenkezőjét! És emiatt te rosszul érzed magad. Senki sem mondta el ezeket neked, de attól megfigyelheted, hogy így van. Tegyük fel, hogy az eső elrontja a családi piknikezést. Ki érzi magát rosszul tőle? Az eső vagy te? Ki gerjeszti a negatív érzést? Az eső vagy te magad? A gondok kizárólag az ember agyában léteznek… És te vagy az, aki azokat létrehozza.

3. lépés

Sose azonosulj azzal az érzéssel! A negatív érzéseknek semmi közük nincs az „én”-hez. Ezért te se határozd meg önmagad a rossz érzést jellemző tulajdonságokkal. Ne mondd, hogy „depressziós vagyok”, inkább fogalmazz úgy, hogy „ez depresszió”. Vagy azt se mondd, hogy „szomorú vagyok” – ha így fogalmazol, önmagadra vonatkoztatod az érzés tulajdonságait. És amúgy is, a szomorúság egy illúzió, itt valamennyien tévedni szoktunk.

4. lépés

A következő lépés az, miként változz meg? Ehhez sok mindent meg kell értened. A legegyszerűbb az, hogy a környezetünktől várjuk el a változást, nem mi magunktól. Milyen egyszerű is lenne, ha melletted mindenki a te vágyaid után idomulna! És milyen szép lenne az élet, ha a főnököd végre úgy viselkedne, ahogy szeretnéd! Vagy ha a férjed/feleséged és a szomszédaid is megváltoznának! Mindig arra vágyunk, hogy a mellettünk lévők változzanak, és ezáltal érezzük mi jobban magunkat. De arra sosem gondoltál, hogy ha még meg is változna körülöttünk mindenki, te éppoly sebezhető és gyenge maradsz, mint azelőtt? Te vagy az, akinek változnia kell… És nem azért érzed magad rosszul, mert a téged körülvevő világ rossz, hanem azért, mert te nem érzed jónak…

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek