HolotropikumAlternatív megoldást találtak az antibiotikumra az ausztrál tudósok

Alternatív megoldást találtak az antibiotikumra az ausztrál tudósok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szedjük vagy ne szedjük? Amióta rendszeresen gyógyászati célokra használjuk az antibiotikumokat, feltevődik a kérdés, hogy valóban szükséges-e ilyen, a szervezet számára nehezen feldolgozható szereket bevennünk. Alexander Fleming felfedezése óta rengeteg támadás érte e gyógyszereket, és úgy tűnik, manapság sokkal inkább fordulnak az alternatív megoldások felé.

Fotó: Michael Mortensen

Alexander Fleming 1928-ben fedezte fel a penészgomba hatékony termékét, melynek erős baktériumölő hatása van. Az első antibiotikumok mind természetes formában kinyert anyagok voltak, és a szintetikus rokonaikat kemoterapeutikumoknak nevezték, mára azonban minden baktériumot ölő szert antibiotikumnak neveznek.

A Melbourne-i Monash egyetemmel együtt az amerikai The Rockefeller egyetem és a Maryland-i egyetem 6 éven át kutatott az antibiotikumok alternatívái után, melyet PlyC fehérjének neveztek el. A tudósok nemrég arról tájékoztatták támogatóikat, hogy rájöttek a szóban forgó fehérje baktériumfertőzéssel szembeni hatásmechanizmusára, azaz képesek vele fertőzött szöveteket gyógyítani.

Dr. Sheena McGowan, a Monash-i egyetem doktora azt mondta, hogy a fehérje behatóbb tanulmányozása szükségszerű lenne, mivel kevés negatív mellékhatással bír (szemben az antibiotikummal), és forradalmasítaná a gyógyszeripart.

“Az utóbbi években a vírusok egyre inkább rezisztenssé kezdtek válni az eddig felhasznált antibiotikumokkal szemben. Biztos, hogy erről is már az egész világ hallott, de a gyógyszergyártók mégsem kezdtek további kutatásokat. A jövőben sokkal hatékonyabb gyógyszer-védelemmel kell rendelkeznünk, különben egy teljesen hétköznapi náthavírus is gyógyíthatatlan betegséggé fejlődhet. Mindeddig e 6 éves kísérletsorozat vitt minket a legközelebb a probléma megoldásában” – nyilatkozta Dr. Sheena McGowan.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek