OtthonA virágainknak télen is szüksége van vízre: erre érdemes odafigyelni a hideg...

A virágainknak télen is szüksége van vízre: erre érdemes odafigyelni a hideg időszakban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Télen óvjuk virágaink gyökerét és szárát a fagytól, és nem is gondolunk arra, hogy ha ezektől mind meg is mentjük, növényeink akár a „szomjan halástól” pusztulhatnak el!

Ahogyan mi magunk is sokszor nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot a jó hidratáltság érdekében, úgy a növények is képesek a kiszáradásra a téli időszakban, az alacsony hőmérsékleti értékek ellenére. Felmerül tehát a kérdés, hogy mennyi vízre van szüksége egy növénynek a téli időszakban?

Az első és legfontosabb, hogy az öntözésük rendszeres legyen és ne csak alkalmakként történjen, amikor épp eszünkbe jut. A növények gyökerét általában a déli órákban javasolt öntözni, amikor a levegő hőmérséklete magasabb értékeket mutat. És akkor nézzünk néhány jó tanácsot az öntözést illetőleg!

Minden élettel teli növény számára biztosítsunk legalább 1 liter vizet!

Ez az a vízmennyiség, amire szükségük van a téli időszakban is aktív növényeknek. Ilyenkor a citrusfélék ontják a termést, és ha nem jutnak elegendő vízhez, a rügyek elszáradnak, ahogyan a termés maga is. A növény számára biztosított vízmennyiséget célszerű többször, kis adagokban rálocsolni a hét folyamán, így biztosak lehetünk, hogy a folyadék fokozatosan és folyamatosan jut el a növény gyökereihez.

Legalább½ liter vizet biztosítsunk a rügyező növények számára!

Ezt a mennyiséget 5 naponként locsoljuk a növényre. Az olyan növények, mint a hortenzia is, felületi gyökerekkel rendelkeznek, így alig egy vékony földréteg takarja a gyökereit, ezért hajlamosak lehetnek a kiszáradásra. A növénynek szánt vízmennyiséget ne egyszerre zúdítsuk a gyökérre, hanem lassan adagolva, hogy legyen idő a teljes felszívódásra.

A sok virággal rendelkező növények legalább ½ pohár vizet kapjanak naponta, mint amilyen a ciklámen is. Ugyancsak ennyi vízre van szükségük az apró levelű növényeknek is. A mediterrán növények estében, mint amilyen a levendula vagy a rozmaring, szintén javasolt a napi rendszerességgel történő öntözés, mert bár nyáron ezek szárazságtűrő növények, a téli időszakban képesek hamar elpusztulni a kellő mennyiségű víz hiányában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek