KuriózumA vegán férfiak számára a férfiasság Földünk védelmét jelenti

A vegán férfiak számára a férfiasság Földünk védelmét jelenti

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az igazi férfi húst eszik. Levadássza a vadat, és megsüti. Ez a sztereotípia szinte egyidős az emberiséggel. A New York-i Brooklynban azonban hat férfi rácáfol erre a széles körben elterjedt felfogásra. Közülük van, aki atléta, triatlonista, testépítő, harcművész, és az köti össze őket, hogy mindannyian vegánok.

Fotó: James Koroni
Fotó: James Koroni

A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, különösen a táplálkozás terén, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát.

„Mindenki azt gondolja, hogy a vegánok gyöngék, törékenyek, soványak és sápadtak” – meséli nevetve Dominic Thompson atléta. Megjegyezte, semmi sem tűnik gyávább magatartásnak számára, mint kihasználni a védtelenséget.

Thompson elmondása szerint vásárláskor mindig ellenőrzi, hogy tartalmaz-e állati eredetű összetevőt. Számára az együttérzés a menő. A baráti társaság másik tagja Joshua Katcher, aki a The Discerning Brute férfi életmód honlap alapítója. Úgy véli, hogy a klímaváltozás és a környezetpusztítás időszakában a férfiasságnak a bolygó védelmét kell szolgálni, és nem annak dominálása a fontos.

A Harris Poll közvélemény-kutató cég, a Vegetarian Resource Group megbízásából készített felméréséből kiderítette, hogy több vegetáriánus amerikai nő van, mint férfi, ugyanakkor, ami a vegánokat illeti, esetükben a férfiak vannak többségben.

A veganizmus egyre növekvő mozgalom. A helyesen megtervezett vegán étrendről kiderült, hogy védelmet nyújt sok degeneratív betegség, köztük a szívbetegség ellen, és az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) és a Kanadai Dietetikusok (Dietitians of Canada) szerint az életciklus bármely szakaszában megfelelő.

A vegán étrendnek általában magasabb a rost, magnézium, folsav, C-vitamin, E-vitamin, vas és növényi hatóanyag tartalma, és alacsonyabb a kalória, telített zsír, koleszterin, hosszú szénláncú omega-3 zsírsav, D-vitamin, kalcium, cink, és B12-vitamin tartalma. Mivel a növényi ételek általában nem tartalmaznak jelentős mennyiségű B12-t, a kutatók szerint a vegánoknak B12-vel dúsított ételeket kell enniük, vagy naponta táplálékkiegészítőt szedniük.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek