KuriózumA túlzott pozitivitás akár meg is mérgezheti az életed és tönkre is...

A túlzott pozitivitás akár meg is mérgezheti az életed és tönkre is teheti azt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy kis pozitivitás az élet minden területén kell, viszont tisztában kell lennünk a saját korlátainkkal és ehhez mérten kell a pozitivitással is bánni. Ha folyton azon erőlködsz, hogy a legbosszantóbb szituációkban is higgadt és derűlátó légy, akkor egy idő után ki fogsz merülni és szétesel. Igen, sajnos a túlzott pozitivitás is okozhat komoly gondokat.

Azzal semmi baj nincs, hogy a boldogságot választjuk a szomorúság helyett, a baj viszont ott kezdődik, amikor tudatosan tagadni kezdjük a negatív érzelmeinket. Nem szabad arra kényszerítenünk magunkat, hogy megtagadjuk az érzéseinket, mert az lelkileg akár tönkre is tehet.

Sőt az előrejutáshoz és a fejlődéshez elengedhetetlen a saját negatív érzelmeink megélése. Egy 2016-os tanulmány szerint a negatív érzelmeink szabadjára engedésével sokkal jobban tudunk adaptálódni a szakmai kihívásokhoz, sokkal egészségesebb lesz az önképünk és érzelmileg is érettebbekké válunk.

Éld meg, amiket érzel, hiszen emberből vagy. Ha fáj, akkor hagyd, hogy fájjon, ne némítsd el, mert azzal nem teszel jót magadnak. A saját érzelmink bepalackozásával csak annyit érünk el, hogy egy „gépet” csinálunk magunkból, ami egy idő után besokall a hétköznapok terhei alatt

A Psychology Today is cikkezett a témával kapcsolatosan.

„A mérgező pozitivitás kifejezés arra a felfogásra utal, amely csakis a pozitív gondolkodásban és a pozitív cselekedetekben látja az élet értelmét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy csakis a pozitív dolgokra irányítjuk a figyelmünket és elutasítunk minden olyasfajta dolgot, amely bármilyen negatív érzést váltana ki belőlünk. Első hangzásra nem tűnik rossz dolognak… viszont mégis az!

Amikor kényesen kerülöd a kellemetlen érzéseket, azzal csak felnagyítod őket. A rossz dolgok folyamatos mellőzésével csak azt erősíted, hogy biza félsz ezektől a dolgoktól. És máris egy ördögi körben találod magad: mivel nem beszélsz a negatív dolgokról, ezért örökre benned maradnak, és nem tudsz felszabadulni a terheid alól. Hosszútávon ez az állapot cseppet sem fenntartható… az ember nem úgy lett megalkotva, hogy csak boldogságot érezzen.”

A fájó érzések megtagadásával fontos információktól fosztod meg önmagad, hiszen az érzelmek már önmagukban is információk. Saját magadnak kell megtanítanod, hogy egyes érzelmekre hogyan kell reagálj. Ha folyton a homokba dugod a fejed, akkor ezektől a tapasztalatoktól elesel és kevesebb leszel.

Az emberek sajnos túl keveset foglalkoznak a negatív érzelmekkel, pedig azok megélése és megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészséges lelkivilággal éljük az életünket.

Mind emberek vagyunk, mindannyiunknak vannak rossz napjai, rossz tapasztalatai, félelmei, de minél hamarább felismerjük ezeket és foglalkozunk a feldolgozásukkal, annál könnyebben ismerhetjük ki magunkat és kerülhetünk harmóniába önmagunkkal.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek