HolotropikumA túlzásba vitt higiénia tönkreteheti a gyerekek immunrendszerét

A túlzásba vitt higiénia tönkreteheti a gyerekek immunrendszerét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb kutatások szerint, a túlzott higiénia ártalmas lehet a gyerekek immunrendszerére. A szakemberek ugyanis azt állítják, az asztmás, szénanáthás, ekcémás és egyéb megbetegedések számának rohamos növekedését a gyerekek életstílusa okozhatja.

A tény, hogy a kicsik ma már aligha játszanak a sárban, homokban, minimális kontaktusba kerülnek az állatokkal, és nem is piszkolják össze magukat, előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a szervezetük és immunrendszerük gyengébbé, kevésbé ellenállóvá válik – vélik a tudósok.

Amennyiben a szervezetet nem tesszük ki időben bizonyos külső hatásoknak és baktériumoknak, később az nem fogja tudni, miként reagálja le a helyzetet, amikor ezekkel mégis kapcsolatba lépik. Így aztán bekövetkezik a por- és pollenallergia, illetve egyéb beteges megnyilvánulások. Ezen egészségügyi problémákon pedig az antibiotikum-kúra sem segít, az ugyanis csak jobban legyengíti a kicsik szervezetét.

A kísérletet amerikai tudósok végezték tengerimalacokon, amelyeket steril körülmények között, steril élelemmel neveltek. Az állatkák tüdejében és bélrendszerében olyan sejteket találtak, amelyek az asztma és emésztőrendszeri problémák kezdetét jelezték. Amikor a betegségek felütötték a fejüket, a megnyilvánulási módjuk sokkal súlyosabb volt, mint normális esetekben.

A Harvard Egyetem tudósai átköltöztették a „tiszta körülmények között élő” tengerimalacokat azon társaik közé, amelyek baktériumokkal körülvéve éltek. A felnőtt állatkákat nem viselte meg annyira a környezetváltozás, viszont a még néhány hetes tengerimalacok alaposan megbetegedtek. Ez a megfigyelés arra vezette a kutatókat, hogy létezik egy bizonyos idő, amelynek során az immunrendszer önmagától megtanul felülkerekedni a külső hatásokkal szemben.

Mindezek ellenére, a szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, ne hagyjanak fel eddigi megszokott higiéniai szokásaikkal, mert a hirtelen váltás is veszélyes lehet! Azonban, a biztos és gyakorlatba ültethető eredményekért további kutatásokra lesz szükség – nyilatkozta Richard Blumberg, orvos és a kutatás vezetője.

A fenti kísérletet egy 1989-ben megfogalmazott hipotézis ihlette, mely szerint a fokozott higiénia és tisztaság a felelős az allergiás tünetekért. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akiknek testvérük volt vagy akik vidéken éltek, sokkal egészségesebbek voltak, mint más gyerekek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek