HolotropikumA sertéspestis és a madárinfluenza után az emberre veszélyes influenzajárvány szedi áldozatait!

A sertéspestis és a madárinfluenza után az emberre veszélyes influenzajárvány szedi áldozatait!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ez a titokzatos vírus már Romániát is elérte, és olyan sebességgel terjed az emberek körében, akár a pusztító tűz, hiszen már 67 áldozatot tartanak számon jelen pillanatig.

A járvány egész Európára kiterjed, különösképpen Horvátországot veszélyeztetve, ahol a hatóságok már több mint 5000 fertőzött személyt tartanak számon. A görögországi klinikák sem rendelkeznek elég személyzettel a megnövekedett betegek ellátására. Szerbiában eddig két halálesetet regisztráltak, míg Makedóniában egy hét alatt 43%-al nőtt a fertőzöttek száma. Sem Szófia, sem Magyarország nem jelentett elhalálozást, köszönhetően a vírus terjedését blokkoló intézkedéseknek.

Nagyszámú beteget regisztráltak viszont Ausztria, Svédország, Észtország, Hollandia, Portugália, Franciaország és Olaszország területein. Sorin Pintea, a román Egészségügyi Minisztérium vezetője kijelentette, hogy Romániában harmadik hete tombol a vírus, és már kihirdették az influenzajárványt. A járvány februárban érheti el majd tetőfokát és csak márciusra várható a veszély elmúlása.

Az amerikai orvosok szerint, ez a vírus, nagyon szokatlan köhögéssel jár, ami négy-hat hétig is eltart, bizonyos esetekben még tovább is. Vagy ez akár lehet egy szokványos járvány is, melynek azért tulajdonítanak ekkora jelentőséget, hogy el tudják adni az erre kifejlesztett vakcinát? A vírus okozta fertőzés valóban lassú lefolyású, bár egyes gyógyszerek bizonyos mértékig segíthetnek a köhögés enyhülésében.

A beteg számára javasolt a sok pihenés, alvás és a bőséges folyadékfogyasztás.

Az 1918-1919 közötti influenzajárványról

A betegséget először Fort Riley-ben, az Egyesült Államokbeli Kansasban diagnosztizálták, 1918. március 11-én. Az I. világháború szövetségesei „spanyolnáthának” nevezték el, mert nagyobb figyelmet kapott a spanyol újságokban, mint Európa többi részén. A járvány fokozatosan kezdődött, mint egy influenza, fejfájással, lázzal, mérsékelt hidegrázással, száraz köhögéssel, majd izom- és mellkasi fájdalommal.

Az 1918-1919-es járvány halálozási aránya nem ismert, de az akkori Föld népességének 2,5-5%-át érintette. Az influenza az első 25 hét során 25 millió embert ölhetett meg. Összehasonlításképpen, az AIDS az első 25 évben 25 millió embert pusztított el. 17 millió ember halt meg Indiában, az akkori népesség mintegy 5%-a, sőt egyes területeken 20%-os halálozási arányt is elért. Az indiai hadseregben a katonáknak legalább 22%-a halt meg.

Az Egyesült Államokban a lakosság közel 28%-a szenvedett az influenza miatt, és 500-675 ezer ember halt meg. Az Egyesült Királyságban 200 000 haltak meg, míg Franciaországban több mint 400 000-en. Alaszkában és Dél-Afrikában egész közösségek haltak ki. Ausztráliában 10 000 ember vesztette életét, míg a Fidzsi-szigeteken mindössze két hét alatt a lakosság 14%-a hunyt el.

Spanyolország volt az egyik leginkább érintett ország, 8 millió fertőzöttel és közel 300 000 halottal. Mexikóban a leginkább érintett régió a Nuevo Leon állam volt, ahol október 1-től december 15-ig 5,015 ember lett áldozata a halálos kórnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek