HolotropikumA pszichoszomatikus hasi fájdalmak és a tudatalatti közötti összefüggés!

A pszichoszomatikus hasi fájdalmak és a tudatalatti közötti összefüggés!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Érdekes, hogy nem csak az elfogyasztott ételek befolyásolhatják a gyomrunk “kedélyállapotát”, hanem bizony az érzelmek is kiválthatnak egy pár sajátos érzést az említett területen, áll az olasz psicoadvisor.com cikkében.

A pszichoszomatikus hasi fájdalmak és a tudatalatti közötti összefüggés!

A gyomorhurut, reflux, vagy fekélyes gyulladások hátterében, bármennyire is hihetetlen, gyakran érzelmek állnak. Ha például azt érezzük, hogy megnőtt a gyomorsav szintünk, és orvoshoz fordulunk, akkor a leggyakoribb esetben savlekötő tablettát ír fel a doki, ami képes enyhíteni a panaszokon, de van mikor az sem segít. Ilyen esetben beszélhetünk pszichoszomatikus tünetekről, amikor már nem egy orvos, hanem egy pszichológus nyújthat segítséget, megkeresve és feloldva azokat a gátakat, szorongásokat, amelyek a gyomorpanaszokat okozhatják.

A pszichológusnak a feladata, hogy azonosítja azokat a lelki eredetű problémákat, amelyek kiváltják ezen pszichoszomatikus tüneteket, amelyek megnehezítik az illető életét.

A gyomorfekély, valamint a reflux hátterében gyakran az idegesség, a stressz, valamint a düh áll, amikor úgy érezzük, hogy már nem tudunk tovább nyelni és hallgatni, hanem ki kell állnunk a véleményünk mellett. Az is növelheti a gyomorsav szintjét, ha állandóan az irányításunk alatt akarjuk tartani az eseményeket, és képtelenek vagyunk a rugalmasságra.

A következő mondatok kifejezik, hogy mitől alakulhatnak ki pszichoszomatikus gyomorpanaszok:

1. “Mindig is egy félénk ember voltam.”

2. “Nem tudok kialakítani senkivel szoros, közeli kapcsolatot.”

3. “Csak akkor érzem magam biztonságban, ha mindent én irányíthatok.”

4. “Én egy komoly és felelősségteljes ember vagyok.”

Amit ez ellen tehetünk, hogy érzelmileg jobban felszabadítjuk magunkat, teret engedünk a vágyainknak, gondolatainknak, így csökkentve a bennünk felgyülemlő frusztrációt. Lazábban kell kezelnünk az életet, fel kell hagynunk a kontrollal, a merevséggel, szigorral, és bátornak kell lennünk, hogy az életet teljes mértékben élvezhessük, így képesek leszünk megszabadulni a gyomorgondoktól.

A gyomorégést leginkább az idegeskedés, aggódás okozza. Ahhoz, hogy ezektől megszabaduljunk, gyakorlatilag életmódot kell változtatnunk. Érdemes többet sétálni a természetben, ahol békére, nyugalomra lel az ember, figyeljünk oda az étkezésünkre, a vitamindús táplálkozásra, amely segít megőrizni az egészségünket, így a közérzetünkre is pozitív hatással lesz.

Az élet értelme maga az élet, ezért csak a szép dolgokra figyeljünk, mert azok okozzák az örömet, a békét, a harmóniát a szívünkben, lelkünkben, és a gyomrunkban is.

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek