Mindannyian csodáljuk az erkölcsileg erős és kitartó embereket. Szeretnénk olyanok lenni, mint ők, szeretnénk mi is úgy viselni a megpróbáltatásokat, mint ők. Ez elméletben mind nagyon szépen hangzik, de vajon, hogy valósíthatnánk meg? Milyen tulajdonságainkat kellene fejlesztenünk, mire kellene odafigyelnünk?

Kezdjük azzal, mi az, ami hiányzik belőlünk ahhoz, hogy morálisan stabil és kitartó embernek mondhassuk magunkat. Hiányzik belőlünk az a képesség, hogy kibírjuk a csapást, és leküzdjük a szorongást és a nyugtalanságot. Így aztán nem meglepő, hogy az első akadály vagy probléma azonnal pánikot kelt bennünk és összezavar. Ezért nem tudunk okosan cselekedni.

Ez pedig nagy baj. Ugyanis ha morális szempontból ellenállóbbak és kitartóbbak lennénk, sokkal többre lennénk képesek. Így azonban kihagyjuk a lehetőségeket, hagyjuk, hogy a sors csapásai és a körülmények legyőzzenek bennünket. Gondolj csak bele, mennyi mindenre lennél képes, mennyi mindent elérhetnél, ha megtanulnád a legfontosabb dolgot az életben: azt, hogy soha ne add fel.

Próbáld meg alkalmazni az úgynevezett 40%-os szabályt. Ennek értelmében, amikor már úgy érzed, mindent megtettél, ami csak az erődből telik, valójában ennek még csak 40%-át tetted meg. Ez a kijelentés rendkívül hatékony és hasznos lehet. Mellesleg az amerikai tengerészgyalogosok is ezt a módszert alkalmazzák a kiképzésük során. Ezenkívül rengeteg sikeres ember is ehhez a szabályhoz fordul, hogy átvészelje a nehéz, válságos időszakokat.

Nagyon egyszerű a dolog: amikor az agyad azt jelzi neked, hogy már mindent megtettél, amit csak lehetett, és annyira fáradt vagy, hogy képtelen vagy továbbmenni, akkor ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindössze 40%-át tetted meg annak, amire képes lennél!

Az élet kiszámíthatatlan, és számos meglepetést tartogathat. De ne add fel azonnal, ha nehézségbe ütközöl. Állj meg egy pillanatra, és emlékeztesd magadat a 40%-os szabályra. Nem segít? Akkor ismételd el újra és újra, míg végül úgy fogod érezni, hogy képes vagy megtenni azt, amiről néhány perce még úgy érezted, nincs hozzá elég erőd. Lehet, hogy ez a módszer hasonló a placebo-hatáshoz, de mit számít ez? A lényeg, hogy működik! Csak az számít, hogy segít neked beindítani azokat a mechanizmusokat, amelyek erősebbé és kitartóbbá tesznek.

Sokkal többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk. Csak el kell indítanunk a megfelelő gondolatsort: „Mindent megtettem, amit csak tudtam. De ez még csak a fele sincs annak, amire valójában képes vagyok. Mindössze 40%-a annak. Ezért aztán: tovább, előre!”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.