Lényegtelen, hogy a paradicsomra zöldségként vagy gyümölcsként gondolunk. Abban mindenki egyetért, hogy –amerikai terminussal élve – egy szuperétel, többet kellene fogyasszunk belőle.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A paradicsom az átlagos zöldség-gyümölcsfélékhez képest sokkal többre képes, fitokemikáliái révén (likopin). Jótékony hatásai ellenére nagyon hosszú ideig mérgezőnek tekintették, mert a nadragulyafélék családjába tartozó növény, amely családban jónéhány faj mérgező.

A paradicsom mikroszkóp alatt

Egy közepes paradicsom (kb. 123 gr) 22 kalóriát tartalmaz, nem tartalmaz zsírt és csupán 5 gr szénhidrátot, amiből 1 gr rost, 3 gr cukor és 1 gr fehérje. Nagy adagban tartalmaz C-vitamint, A-vitamint és folsavat. Ugyanakkor alapvető hatása az antioxidáns hatás, amit a benne található alfa-liponsav, likopin, kolin, béta-karotin, folsav és lutein tartalmának köszönhet.

A paradicsom és a betegségek

Bizonyított tény, hogy a paradicsom fokozott fogyasztásával párhuzamosan csökkent a szív-érrendszeri betegségek, diabétesz és rák kialakulásának kockázata.

  • A paradicsom és a rák

A rák kialakulásában közrejátszó szabadgyökök ellen véd a magas C-vitamin tartalma, ami egy természetes antioxidáns.

A paradicsomban található likopin pedig a prosztata rák kialakulásának kockázatát csökkenti jelentős mértékben.
Ugyanakkor a magas rosttartalmú zöldség-gyümölcsfélék fogyasztása védő szereppel bírhat, így a paradicsom is, a vastagbéldaganat kialakulásával szemben.

Egyes tanulmányok szerint a magas paradicsomtartalmú diéták esetén alacsonyabb számban figyelték meg a prosztatarák, tüdőrák és gyomorrák kialakulását.

  • A paradicsom és a vérnyomás

A sószegény diéta egyértelműen csökkenti a magas vérnyomást. Azonban azt kevesen tudják, hogy közvetett módon az enyhén magasabb kálium szint is csökkentheti a vérnyomást. Azonban itt fel kell hívjuk az olvasók figyelmét, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek, akik olyan gyógyszert szednek, ami visszatartja a szervezetben a káliumot, csak elővigyázattal fogyaszthatnak paradicsomot, magas káliumtartalma miatt.

paradicsomle

  • A paradicsom és a cukorbetegség

Tanulmányok sora foglalkozott azzal, hogy a magas rosttartalmú diéta csökkenti az 1-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, illetve a 2-es típusú betegek esetén is jótékonyan hat.

  • A paradicsom és a bőr

A bőrünkben található kollagén C-vitaminfüggő anyag. A napsugarak, szennyeződések és por megbontja a bőr normális szerkezetét, ami miatt fokozottabban szüksége lesz C-vitaminra.

  • A paradicsom és a székrekedés

Magas rosttartalma miatt válik előnyös terméssé a paradicsom a székrekedés kezelésére.

  • A paradicsom és a terhesség

A terhez nők esetén a legfontosabb magzatvédő vitamin a folsav, ami a paradicsomban nagyobb mennyiségben megtalálható. Ezért javasolt a paradicsomban gazdag diéte terhesek esetén.

  • A paradicsom és a depresszió

Folsavtartalmának köszönhetően a paradicsom megakadályozza a szervezetben a homocisztein felhalmozódását, ami csökkenti az agy vér- és tápanyagellátását. A homocisztein felhalmozódás interferál a szervezet boldogsághormonjaival (dopamin, szerotonin, norepinefrin), vagyis csökkenteni képes szintjüket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.