HolotropikumA pánikroham 7 tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A pánikroham 7 tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor az állandó stressz és feszültség találkozik a modern társadalmi normákkal, és rohanással, a pánikrohamok gyakoribbá válnak.

A pánikroham 7 tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Egy ilyen roham során számos negatív érzelem alakul ki, ilyen a félelem, a szorongás, amely megbénítja az embert, függetlenül attól, hogy valaki autóban ül, megbeszélésen van, vagy éppen alszik.

Átlagosan egy pánikroham nem tart 10 percnél tovább, de vannak olyanok, akik az utóhatását akár több óra múlva is érzik. Ha valaki naponta több rohamot is átél, akkor az illetőnél pánikbetegséget állapíthatnak meg a szakorvosok. A felmérések szerint az USA-ban a felnőtt lakosság 2,7 százaléka küzd valamilyen szintű pánikbetegséggel.

Most lássuk a probléma 7 legfontosabb tünetét, amelyre oda kell figyelni!

1. Hirtelen kialakuló gyors szívverés

Pánikroham esetén a szív hirtelen hevesen kezd dobogni, mert ilyenkor a paraszimpatikus idegrendszer azt érzi, hogy veszélybe került az illető, így több oxigénre van szükségük a létfontosságú szerveknek, valamint az izomzatnak. Ha az erős szívverés félelem, szorongó, vagy stresszérzettel párosul, akkor azt egyértelműen a pánikroham váltotta ki, nem pedig valamilyen szívrendellenesség áll a háttérben.

2. Gyengeség-érzet, szédülés, kábultság

Tanulmányok mutatnak rá, hogy a pánikrohamok miatt bekövetkező heves szívverés következtében az illető kábultnak, szédelgősnek, erőtlennek érezheti magát, mert a vér többsége a végtagokban lévő izmokhoz jut el, az agyban kevesebb marad.

3. Hideg- és meleg érzet

A pánikroham kezdetén az illető úgy érzi, hogy mindjárt felgyúl, ez azért van, mert megnő az izomzat vérellátása, de ugyanakkor a kezekből, lábfejekből elvonódik a vér, ezért ezen végtagok szinte teljesen kihűlnek, hideggé válnak.

4. Kapkodó légzés

A szervezet így reagál a pánikrohamra, mert úgy ítéli meg, hogy sok oxigénre van szüksége a sejteknek. Sokszor annyira beindul a lélegzetvétel, hogy egyszerűen az illető képtelen lesz levegőt venni.

5. Émelygés

A pánikrohamra az emésztőrendszer is reagál, görcsök, gyomorkavargás, és émelygés formájában. Ilyenkor a rohamot átélő étvágya teljesen megszűnik, egy falat sem megy le a torkán.

6. Remegő érzés, verejtékezés

Pánikroham esetén az izomzat annyira begörcsöl, megfeszül, hogy az egész test remegni kezd, és hamarosan a verejtékezés is beindul, elárasztva az egész testet. A verejtékezés azt a célt szolgálja, hogy lehűtse a felhevült testet.

7. A realitásérzék átalakul, megszűnik

Akik már átéltek pánikrohamot, gyakran arról számoltak be, hogy nem tudták, hogy álmodnak, vagy éppen a valóságot élik át. Ez gyakran a félelem, a szorongás számlájára írható, hiszen ezek hatására az illető elveszítheti a tájékozódási képességét, a veszélyérzetét, és utána nehezen tudja megkülönböztetni a valóságot a valótlanságtól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek