Bár a köztudatban ez már régóta ismert, de vajon mivel magyarázza a pszichológia azt a tényt, hogy a nők jobban vonzódnak a már házas, vagy párkapcsolatban élő férfiakhoz?

A szociálpszichológia területén felmerül egy magyarázat, miszerint az emberek hajlamosak azt akarni, ami másoknak már megvan. Ugyanakkor a biopszichológia azt is kimutatta, hogy egy már foglalt férfi kívánatosabb, mert nagyobb biztosítékot jelent a fajfenntartás szempontjából.

Más szavakkal, a nők azért vonzódnak a nős férfiakhoz, vagy azokhoz a férfiakhoz, akik komoly kapcsolatban állnak, mert kívánatosabbnak találják őket. Egy házas férfi már bizonyította rátermettségét egy másik nő előtt. Ez különösen akkor igaz, ha az a bizonyos második nő, aki meg akarja szerezni a férfit, kevesebbre tartja magát annál a nőnél, aki kapcsolatban áll a férfival.

Egy pszichológiai tanulmány megállapította, hogy a nők 90%-a szívesen kezdeményezett volna kapcsolatot egy olyan férfival, akiről azt gondolta, hogy már kapcsolatban van, míg mindössze 59%-uk szeretett volna megismerkedni a bemutatott férfival, ha úgy tudták, nincs kapcsolatban.

A nős férfiak kívánatosságának másik magyarázata, hogy a nők úgy látják, már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, és hajlandók hosszú távú kapcsolatot vállalni. Egy nős férfit már „kipróbált” egy nő, míg az egyedülállók potenciális veszélyt jelenthetnek: „Vajon miért nincs senkije?” „Mi a baj vele, hogy még mindig egyedül van?” A házas férfiakban ugyanakkor az is vonzó lehet, hogy kevesebb problémát jelentenének az új nőnek. Mivel már kapcsolatban van, a felelősség a feleségre hárul, és nem a szeretőre.

Egy másik pszichológiai motiváció az elkötelezettség hiányának szükségességéből fakad. Ha egy férfi már foglalt, nem kell hosszú távra tervezni vele. Ezenkívül a titkolózás izgalmas lehet, és a kapcsolat bármikor véget érhet, anélkül, hogy a másik nő lenne a hibás. A felelősség szinte mindig a férfit terheli. „Hiszen úgyis foglalt volt, jobb, hogy mindennek vége kettőnk közt.”

Ugyancsak ösztönző lehet az a tény is, hogy a már foglalt férfi az a bizonyos tiltott gyümölcs, amihez nem lenne szabad hozzáérni. Ez sok nőt arra késztet, hogy meg akarja szerezni magának azt a férfit, és elkötelezettség nélküli kapcsolatba kezdjen vele.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy annak valószínűsége, hogy egy nő vonzónak és kívánatosnak talál egy házas férfit, nagyobb, ha a nő éppen a menstruációs ciklusa közepén van. Természetesen más tényezők is szóba jönnek, például a nő elérhetősége (hogy ő maga egyedülálló vagy kapcsolatban van). Bizonyos személyiségzavarok, mint például a borderline személyiségzavar is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki kívánatosabbnak tartson egy olyan partnert, aki már kapcsolatban áll. A bipoláris zavar szintén elhomályosíthatja az olyan társadalmi akadályokat, mint például a másik fél elérhetetlensége.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.