KuriózumA nők édesapjuk mintájára választanak párt! - a pszichológus szerint ezért meghatározó...

A nők édesapjuk mintájára választanak párt! – a pszichológus szerint ezért meghatározó az apa szerepe a nevelésben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az apa-lánya kapcsolat egyedülálló és szinte semmihez sem fogható. Legyen akár jó, vagy rossz, a kötelék mindig ott lesz kettejük között. Ám, ami igazán felkeltette a pszichológusok figyelmét az az, hogy az apák jelenléte, vagy adott esetben hiánya, nagyban befolyásolja lányaik cseperedését.

A gyerek olyan mechanizmusokat, mintákat, gondolatokat és értékeket szed fel szüleitől, amelyek tudattalanul beépülnek a személyiségébe és felnőttként nagyban meghatározza őt. Ennek értelmében, az apák nagyban hozzájárulnak a nagy Ő kiválasztásának folyamataihoz lányaik életében.

A szülők meghatározzák a gyerek magatartását

Linda Nielsen pszichológus, a Between Fathers & Daughters: Strengthening & Rebuilding Relationships c. könyvében az apa jelenlétének fontosságáról ír. Nielsen arra próbálja felhívni a figyelmünket, hogy a szülők „minősége” miként befolyásolja a gyerek karrierjét, ízlésvilágát sőt, még a tanulmányait is. A szerző különösen kitér arra, hogy az apák jelenléte, illetve hiánya milyen jelentős mértékben kihat a lányaik párválasztására.

Az apák jelenléte magabiztos leánygyermeket feltételez

Nielsen továbbá azt is elmagyarázza, hogy az a lány, akinek az életében jelen van az édesapja, sokkal magabiztosabban mozog a párkapcsolatok mezején. Sőt a törődő szülők lányai sokkal tudatosabban és magabiztosabban hoznak döntéseket és nem félnek a véleménynyilvánítástól sem.

Az apai szeretet megakadályozza a rossz döntések meghozatalát

Ha egy lány már kiskorában felismeri az apai szeretetet, akkor felnőve arra törekszik, hogy egy ahhoz hasonló stabil kapcsolatot alakítson ki, ahol rátalálhat a gyerekként tapasztalt békére. Az apai közelség tudat alatt főleg a serdülőkorban segíthet, hogy minél kevesebb hibát vétsen a gyerek. Az apai szeretetben nevelkedett lányok sokkal otthonosabban mozognak a férfiak világában és nem engedik, hogy kihasználják őket.

Az apa hiánya lelkileg instabil gyereket szül

Ha apa nélkül nő fel egy leánygyermek, az nagyon rányomja a bélyegét az életére. Ezek a lányok sokkal gyengébbek, ezért gyakran olyan partner mellett kötnek ki, akik megpróbálják irányítani őket. Emellé sokszor önbizalomhiány és hibás önkép is társul.

Az elégedetlenség megszokottá válik

Nielsen továbbá egy jól érthető metaforával próbálja illusztrálni, milyen mértékig is képesek az apák befolyásolni lányaik életét. Egy egészséges szülői kötelék annyit jelent, mintha teli hassal mennénk be a szupermarketbe bevásárolni: csak a legegészségesebb és a számunkra legjobb „termékeket” vesszük meg, és a válogatáshoz is nagyobb türelmünk van. Ám ha korgó hassal állítunk be, mindent a kosarunkba kapkodunk, és sok kacatot megveszünk.

Neked mik a tapasztalataid? Milyen a kapcsolatod az édesapáddal?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek