HolotropikumA neurológusok szerint ezt a 9 dolgot kell tennünk, hogy újra megtaláljuk...

A neurológusok szerint ezt a 9 dolgot kell tennünk, hogy újra megtaláljuk a boldogságot az életben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha belegondolsz, mit is szeretnél az életben, legyen szó akár pénzről, akár hírnévről, szerelemről, sikerről vagy utazásról, ez végső soron mind egy dolgot jelent: azt, hogy boldog szeretnél lenni.

Mindannyian boldogok akarunk lenni – egy jó munkahely, a tökéletes párkapcsolat és egy álomnyaralás mindössze néhány azok közül a módszerek közül, amikkel elérhetjük ezt.

De vajon mire van szükségünk ahhoz, hogy rátaláljunk a boldogságra a mindennapokban – és most nem arra a rózsaszín szemüvegen át szemlélt látszat boldogságra kell gondolnunk, amit sokszor a Facebook meg az Instagram közvetít. Nos, a tudomány a segítségünkre lehet ebben a kérdésben.

A boldogság tudománya

Az idegkutatók arra törekednek, hogy jobban megismerjék és megértsék az emberi agyat, ezt az irányításért felelős központot, ahonnan minden gondolatunk, érzésünk és mozdulatunk ered. A depresszió vizsgálata is elmélyült az utóbbi években – intenzív kutatások folynak arról, hogyan válhatnak boldogabbá az emberek.

Az agy jutalomközpontjainak elemzésével a neurológusok felfedeztek néhány apró (jelentéktelennek tűnő) dolgot, viselkedési formát, amit akár minden nap alkalmazhatunk annak érdekben, hogy boldogabbak legyünk.

9 alapvető tanács a neurológusoktól a boldogság eléréséhez!

1. Beszélj a problémáidról és az érzéseidről

Ha beszélünk arról, hogy mi okoz szomorúságot, aggodalmat, stresszt vagy félelmet, akár egy családtagnak, barátnak vagy terapeutának, könnyebben meg tudjuk oldani a problémáinkat, és azok nem is tűnnek majd olyan nehéznek. Olyan érzés, mintha egy hatalmas súlyt vennének le a vállunkról.

Ez az egyszerű cselekedet szerotonint szabadít fel a szervezetünkben, egy neurotranszmittert, ami segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. Ha beszélsz a problémáidról, úgy érzed majd, hogy jobban tudod irányítani a helyzetet, nem érzed már magadat annyira tehetetlennek, és könnyebben szembe tudsz nézni a nehézségekkel.

2. Oldd meg egyenként a problémákat

Az agyunk folyamatosan keresi a megoldásokat mindazokra a problémákra, amik foglalkoztatnak. Ezt bárki tanúsíthatja, akinek volt már része álmatlanul végigforgolódott éjszakákban. Ha a gondok felhalmozódnak, úgy tűnhet, hogy elsöprő erővel nehezednek ránk, és még a legkisebb problémák is megoldhatatlannak tűnhetnek.

A megoldás (miután beszéltünk valakinek a gondjainkról), hogy a felhalmozódott problémákat egyesével kell megoldanunk. Valahányszor jó döntést hozunk, az agyunk olyan neurotranszmitterekkel jutalmaz meg érte, amelyek megnyugtatják a limbikus rendszert (ami a gondolatokért és az érzésekért felelős), és így pozitívabban látjuk a helyzetünket. Az a legjobb, ha a kisebb problémák megoldásával kezded, így belejössz a dologba, és végül eljuthatsz a legnagyobb nehézségekig.

3. Mondj gyakrabban köszönetet

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik hálásabbak, boldogabbak is. Minden alkalommal, amikor köszönetet mondasz valakinek, akár annak az embernek, aki a reggeli kávédat készíti, akár egy kollégádnak, ez a gesztus segít, hogy az életed pozitív vonatkozásaira összpontosíts.

A pozitív és kellemes emlékek elősegítik a szerotonin termelődését az agyban, ami segít abban, hogy örömmel és optimizmussal váltsuk fel a szorongást és az ingerlékenységet. Az apró gesztusok iránti hála és megbecsülés segít abban, hogy pozitívabb szemléletet alakítsunk ki a mindennapi életben.

4. Tanulj minden nap valami újat

Minden alkalommal, amikor valami újat tanulunk, változások mennek végbe az agyunkban. Az új ismeretek megszerzése segít a dinamikusan változó környezethez való állandó alkalmazkodásban. Miközben az agy változik és fejlődik, egy másik fontos neurotranszmitterrel jutalmazza meg önmagát, dopaminnal, aminek a jutalom-érzésben és a motivációban van szerepe.

Ez az anyag szabadul fel például akkor, amikor valami finomat eszünk, szeretkezünk, vagy valaki olyantól kapunk üzenetet, aki közel áll hozzánk. Az egész életen át tartó tanulás amellett, hogy új ismeretekkel és készségekkel gazdagít, ahhoz is hozzájárul, hogy boldogabbnak és teljesebbnek érezhesd magadat.

5. Öleld át gyakrabban a szeretteidet

Az ember számára a fizikai érintés rendkívül fontos a jó közérzet szempontjából. Ezt megfigyelhetjük például azoknak a gyerekeknek az esetében is, akiknek több gondoskodásban és ölelésben van részük.

A legújabb kutatások szerint az érintés és az ölelés annyira fontos, hogy agyunk ugyanúgy érzékeli a fizikai kapcsolat hiányát, mint a valódi fizikai fájdalmat. Ha lehangolt vagy, esetleg egy barátodon vagy egy családtagon látod ennek jeleit, próbálkozz egy őszinte és meleg öleléssel. El sem tudod képzelni, mennyit segíthet.

6. Tölts több időt a napon

Egy kis napsütés több szempontból is hozzájárul a boldogság érzésének növeléséhez:

Egyrészt D-vitaminnal látja el a szervezetedet: a boldogság-vitaminként is ismert D-vitamin fontos szerepet játszik a szerotonin termelésében, amely segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. D-vitaminhoz a legegyszerűbben napfény révén juthatunk, hiszen ennek hatására szintetizálódik a bőrünkben.

A napfény emellett növeli a szerotonin aktivitását az agyban. Egy napsütéses napon a fényintenzitás körülbelül százszor nagyobb, mint az irodai környezeti fény. Ha lehangolt vagy, stresszes és szorongsz, menj ki néhány percre a szabadba, és szívj magadba egy kis napfényt – érezni fogod, hogy fokozatosan ellazulsz.

7. Mozogj többet

Mindenki tudja, hogy a testmozgás jót tesz az egészségnek. Amikor végzel az edzéssel, az agyad feltöltődik endorfinokkal, olyan vegyi anyagokkal, amiknek hasonló hatása van, mint az opiátoknak. Az endorfinok képesek enyhíteni a fájdalmat, és javítják a hangulatunkat, közérzetünket.

Akár komoly edzésbe kezdesz, akár csak egy gyors sétát teszel ebédszünetben, boldogabbnak, teljesebbnek érzed majd magadat, kevésbé fogsz szorongani, és pozitívabb lesz a hozzáállásod is.

8. Pihend ki magadat alaposan

Ha nem alszol eleget, vagy nem alszol jól, akkor megnő a szervezetedben az úgynevezett stresszhormon, a kortizol szintje.

Az álmatlanság és a depresszió kéz a kézben járnak. Ha stresszes vagy és nehezen alszol el, egész nap fáradt leszel, kevésbé tudsz koncentrálni, kevesebb dolgot tudsz elintézni, ami tovább növeli a stresszt, és így folytatódik az ördögi kör.

Próbálkozz jógával és meditációval. Ha pedig az alvászavarok továbbra sem szűnnek meg, fordulj orvoshoz.

9. Koncentrálj a pozitív emlékekre és jövőbeli eseményekre

A számunkra kedves, pozitív emlékekre reflektálva, mint például egy kellemes nyaralás vagy hétvége emléke, vagy akár csak egy kedves dolog, amit a párunk mondott nekünk, megnövekszik a szerotoninszint, ami segít abban, hogy boldogabbak legyünk. De hasonló hatása van annak is, ha egy olyan közelgő eseményre gondolunk, amit izgalommal várunk.

Természetes, hogy egy előléptetés, az anyagi haszonszerzés, egy olimpiai érem vagy egy eljegyzés boldoggá tesznek. De ilyen különleges események csak ritkán fordulnak elő az életben, nem tartoznak a mindennapok rendjéhez. Az évnek 365 (vagy néha 366) napja van, és valahogy meg kell próbálnunk mindegyiken boldognak lenni, ehhez pedig jól jöhetnek ezek az apró „trükkök”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek