HolotropikumA méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A méz egy folyékony állagú anyag, amit a méhek készítenek különböző virágok nektárjából. Jótékony hatásairól már i.e. beszámolnak az ókori görögök, rómaiak és a muzulmánok. Az ókori Egyiptomban sebgyógyításra használták a mézet. A görögök hite szerint a rendszeres mézfogyasztás a hosszabb élet titka. Még Mohamed is beszélt a méz szervezetre gyakorolt kedvező hatásairól.

mez

A méz nagy részben glükózt, fruktózt tartalmaz, továbbá ásványi anyagokat: vasat, kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot.

Összetétele:

fruktóz 38 %
glükóz 31,3 %
maltóz 7,1 %
szukróz 1,3 %
víz 17,2 %
egyéb cukor 1,5 %
Ash: 0,2 %
egyéb 3,2 %

Enyhén savas pH-jának köszönheti antibakteriális hatását, illetve antioxidáns tartalma segít a szabadgyökök eltávolításában. Egészségi hatásai ugyanakkor nagyban függnek a nektártól, amiből készül és a méz víztartalmától.

Olvastad? Valóban csodaszer a méhpempő?

Jótékony hatásai

Savtúltengés: több kutató foglalkozott a méz viszkozitásával, és megállapították, hogy a GERD (gasztroeszofageális reflux betegség) hatásos ellenszere lehet, eme tulajdonságának köszönhetően.

Csecsemőkori gastroenteritis: egyes kutatások arra derítettek fényt, hogy a csecsemőknél gyakran előforduló gyomor-bélrendszeri betegségek miatti súlyos vízvesztés esetén remek hidratáló szer a méz. Ugyanakkor képes csökkenteni a hasmenés időtartamát és antibakteriális hatásai révén a baktériumok okozta hasmenésben hatásos.

Sebekre és égésekre: a sebekre történő közvetlen felvitele a méznek előnyösen hat a sebgyógyulásra. Egyes kutatók szerint sok esetben teljesen fölösleges az orális antibiotikumok adása, mert a méz nem engedi a fertőzés terjedését, sőt elpusztítja a baktériumokat. Ehhez hasonló hatásai vannak az égési sebekre is.

Allergiák kezelésére: az köztudott, hogy a méz remek köhögéscsillapító szer. Éppen ezért úgy gondolják, hogy a szezonális allergiákban is hatásos lehet. A rendszeres fogyasztás csökkentheti az allergiás tüneteket. Ugyanakkor sokan nem kedvelik jellegzetes ízét.

Fertőzések leküzdésére: egy amszterdami kutatóközpont megtalálta az a fehérjét a mézben, ami a baktériumokat képes elpusztítani, ezt defensin-1-nek hívják. A kutatások alapján bármilyen bakteriális fertőzésben előnyös hatásai vannak a méznek. Legfontosabb tulajdonsága pedig, hogy nem alakul ki rezisztencia, mint az antibiotikumok esetén.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek