KuriózumA manipulatív emberek általában a következő 8 viselkedési mintát mutatják

A manipulatív emberek általában a következő 8 viselkedési mintát mutatják

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Ken Page, pszichoterapeuta és szerző szerint időnként mindenki lehet manipulatív. Vannak olyan alkalmak az életünkben, amikor minden eszközt bevetünk annak érdekében, hogy elérjük számunkra azt, ami fontos. De attól, hogy néha-néha manipulatív vagy, még nem leszel manipulátor.

A kettő közti különbség a manipulatív taktikák gyakoriságában rejlik. Egy született manipulátort ugyanis az alábbi nyolc viselkedésminta határozza meg, így könnyedén be tudod azonosítani őt.

1. Túlságosan elbűvölő, amikor először találkozik az emberekkel

Ez azonban, mihelyt jobban megismered őt, megváltozik. Mindannyian szeretnénk jó benyomást kelteni, amikor egy új közösségbe csöppenünk. És egy manipulátor a bájolgás, hízelgés, mézesmázas affektálás fegyverét veti be, hogy megnyerjen magának – általában sikerrel.

Ők azok, akik egy összejövetelen viszik a prímet, övék a reflektorfény. Lenyűgöző modoruk, karizmatikus jellemük drogként hat másokra. Így akarnak tiszteletet és elismerést szerezni, hogy még nagyobb befolyással legyenek másokra. Csakhogy belőlük hiányzik a hitelesség. Ezért a hízelgésüket egy idő után erőltetettnek fogod érezni.

Akkor fogod tudni, hogy egy manipulátorral van dolgod, ha a bájolgásának mennyisége már feleslegesnek tűnik. Egy kedves ember sosem lépi át ezt a határt!

2. Hol hideget kapsz tőle, hol meleget

Ingadozik a szélsőséges viselkedésekben. Amikor már biztosnak érzi a terepet, hogy lekenyerezett téged, taktikát vált, és a viselkedése már nem következetes. Egyik percben ő a legfigyelmesebb barát, a másikban pedig egy rideg távolságtartó.

Egyszer szeretetteljes, aztán közömbös – így billent ki az egyensúlyodból és bizonytalanít el, hogy még inkább válj függővé iránta. És már azon is kapod magad, hogy bármit megteszel, olyant is, amit egyébként nem tennél, csak hogy újra a kegyeibe fogadjon.

3. Nem tartja be az ígéreteit

Egy manipulátornak az ígéretek üres szavak, hogy fenntartsa magának az érdeklődésedet, de egyébként esze ágában sincs teljesíteni őket. Kezdetben ezt sosem feltételeznéd róla, sőt, magyarázatokat keresel helyette arra, hogy miért nem állta a szavát. És máris kihasználta az optimista természetedet, reményérzetedet, hogy nem baj, legközelebb majd biztosan megcsinálja. Hát nem fogja! Ez a legerősebb taktikája, amivel csapdában és függőségben tartja az áldozatát, mindaddig persze, amíg hasznot húzhat belőle.

4. Szeret áldozatot játszani

Egy manipulátorral való kapcsolat korai szakaszában az áldozati bárány szerepének az eljátszása szintén gyakori viselkedési forma. Szeretik elhitetni másokkal, hogy mekkora teher nyomja a vállukat, hogy szimpátiát, együttérzést és támogatást nyerjenek.

Túlozhatják vagy kitalálhatják a nehézségeket, felfújhatják a kudarcaikat, hogy szánalmat keltsenek, ezáltal pedig manipulálni tudjanak. Egyszerűen kihasználják az empátiánkat és a naivitásunkat. Azzal tudod kiszűrni, hogy kamuznak, ha legközelebb már más verzióját hallod az eseményeknek, vagy ellentmondásokat veszel észre a részletekben.

5. Számára nincs olyan, hogy nem

Egy született manipulátor mindent megtesz azért, hogy elérje, amit akar. Szóval, ha ellenállsz, vagy nem vagy hajlandó eleget tenni a kéréseinek, ettől teljesen kiborulhat. Egyszerűen nem fogadja el a nemet érvényes válaszként. Egy manipulátor ugyanakkor szeret bűntudatot is ébreszteni benned, hogy bosszút álljon egy korábbi helytállásodért.

„Nem kellene megkérnem téged erre, ha akkor megtetted volna …” – így akarja elérni, hogy felelősnek érezd magad a tetteidért, a körülményekért, melyekről valójában nem is te tehetsz. De ezt a taktikát azért veti be, hogy azt sugallja, bizony te vagy a hibás, és az egyetlen módja annak, hogy a dolgok helyreálljanak az, ha pontosan azt teszed, amire ő utasít.

6. Átgázol a határaidon

A cél szentesíti az eszközt alapon, egy manipulátort sosem fogják érdekelni a személyes határaid. Ha kell, behatol a személyes teredbe, figyelmen kívül hagyja a beleegyezési jogodat, rávesz olyan dolgokra, melyeket egyébként nem tennél – például kikényszerítheti belőled, hogy beszélj a magánéletedről, holott te ezt nem szeretnéd.

Uralkodni akar feletted, és valahányszor megadod neki a lehetőséget, hogy ezt megtegye, annál nagyobb hatalmat adsz a kezébe. Ha viszont kiállsz magadért, és nem vagy hajlandó engedni neki, így békén fog hagyni téged, és keresni fog magának egy könnyebb célpontot, akit irányíthat.

7. Hazudik

Moritz Michels, német pszichológus szerint a hazugság egy kizsákmányoló viselkedési stratégia, amelyet mások irányítására és megtévesztésére alkalmaznak. A manipulátorok pedig nagy előszeretettel használják, hogy előnyt kovácsolhassanak maguknak bizonyos helyzetekből.

Szeretik elferdíteni a valóságot, kitalálni történeteket, mellőzni a fontos részleteket, hogy megtévesszék az áldozataikat, és kétségbe vonják az ítélőképességüket. Annyira meggyőzőek tudnak lenni, hogy ha engedünk nekik, akkor valóban kételkedni fogunk a józan eszünkben.

8. Elhárítja a felelősséget

A felelősség áthárításával a manipulátor figyelmen kívül hagyja az igazságot, hogy megvédje a jó hírnevét. Ezt a taktikát akkor veti be, amikor sarokba szorítják vagy kritikával szembesítik. Aki gyakran hibázik, azt megbízhatatlannak könyvelik el, egy manipulátor pedig, ha beismeri a hibáját, azzal elveszíti az irányítást és a hatalmat mások felett – ezt nem engedheti meg magának. Így inkább hazudik, másokra hárítja a felelősséget, hogy mentse a bőrét. És cseppet nem érdekli, hogy a harmadik személy, akit belerángatott a történetbe, hogyan viszi el a balhét. A lényeg, hogy ő megvédje a tekintélyét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek