KuriózumA közös tudat alakította a techológia fejlődését

A közös tudat alakította a techológia fejlődését

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nagyjából 75.000 évvel ezelőtt az emberiség rájöttek a “közös tudat” elmélet gyakorlati alkalmazására, és ez a felfedezés gyorsította fel a technológiai fejlődést – jelentette ki egy kutató.

A gyakorlatban alkalmazva újonnan “kreált” gondolatokat, ötleteket, megoldásokat tudunk lehívni a “közös tudat”-ot alkotó információs mezőből, és lehet hasznunkra kutatásaink, fejlesztéseink során. John Hoffecker archeológus szerint enélkül egyszerűen megmagyarázhatatlan az a végbement technológiai ugrás, amit az emberiség produkált.

Az elmélet szerint a közös tudat első jelei 1,6 millió évvel ezelőtt készült tárgyakban köszönnek vissza, amikor is a Földön élő, vadászgató, nomád életmódot folytató emberek egyszerre döntöttek amellett (nagyjából), hogy egy stabil, fix helyen vernek tábort, és alakultak át helyhez kötött életmódot folytatni – anélkül, hogy egymással találkoztak volna, lett volna a különböző kultúrák között interakció.

Később, 75.000 évvel ezt követően, Afrikában, egyidőben több kultúra is esztétikai tárgyakat kezdett nagy számban készíteni, és párhuzamosan, a Földön is minden kultúra. Ezt követően, úgy 40.000 évvel ezelőtt, a semmiből egyszer csak fontosnak találták a hangszereket, és ezeket kezdték készíteni, finomítani, egyre inkább a muzikalitást tekintve prioritásként (mint tudjuk, a zene nem evolúcionáris túlélőeszköz, tehát közvetlen szükség nem volt rá, valamiért úgy gondolták, hogy készíteniük kell).

Az elmélet fontos része, hogy Hoffecker egy “neurológikus internet”-hez hasonlította a közös tudatot, azt mondva ki ezzel, hogy bárki fejlesztheti addig magát, amíg képes információt lehívni e információs adatbázisból, és elméleti vagy gyakorlati tapasztalat nélkül képes bizonyos dolgokat elsajátítani, végtelenül sokáig fejleszthetőnek titulálva az emberi agyat.

Az elmélet támogatója a brit elméleti fizikus, Stephen Hawking, aki azt állítja: “..az, hogy szélesebb látókört alkotunk magunknak, és hogy fel tudjuk dolgozni teljes mértékben a minket körülvevő információkat, a DNS speciális fejlődését eredményezi, és egy magasabb rendű emberi lény fejlődését vonja maga után.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek