HolotropikumA kávénál is jobban stimulálja a kék fény az agyat

A kávénál is jobban stimulálja a kék fény az agyat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kék fény emberi egészségre gyakorolt negatív hatásairól már írtunk, azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a megfelelő időben használva pozitív hatása is van, ugyanis a koffeinnél is jobban élénkíti az agyat.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Lefekvés előtt az okostelefonok és az egyéb, képernyővel rendelkező elektronikai eszközök által kibocsátott kék fény álmatlanságot okozhat, mivel csökkenti a szervezet belső óráját szabályozó melatonin termelődését.

A Mid Swened Egyetem kutatóinak tanulmányából kiderül, hogy már 50 másodperc után a kék fény stimulálja az agyat. A kutatók a koffein és a kék fény hatásait is összehasonlították. Az eredmények azt mutatták, hogy a kék fény javítja a memóriát, a reakcióidőt és a koncentrációt.

Az újonnan felfedezett hatásnak köszönhetően egyre több kutatás irányul arra, hogy a kék fényt gyógyítási célokra is használni lehessen. Például a Heidelbergi Egyetemi Kórház olyan tapaszokat készített, amelyek kék fényt bocsátanak ki, így az kitűnően csillapítja a fájdalmat. A kék fény e mellett a kellemetlen szájszaggal is felveszi a harcot. Kutatások szerint a fogfehérítésnél használt lámpa fénye 2 perc alatt hatékonyan elpusztítja a szájszagot okozó baktériumokat. A jövőben a kék fényt a látásproblémák és az értelmi fogyatékosságok kezelése terén is használni szándékoznak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek