HolotropikumA junk-food és az agresszív reklám

A junk-food és az agresszív reklám

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A képlet egyszerű: ha ízlik valami, többet vásárolunk belőle. Ha nem is első alkalomra, de több alkalommal visszatérünk falatozni belőle. Hol itt a bökkenő? A mesterséges ízfokozókban!

junk-food

Bármelyik Coca-Cola terméken elolvasható, hogy egy üveg üdítő 27 gramm cukrot tartalmaz, míg a kávézóban a kávénk mellé adott cukorplikk csupán 3 grammos. Személy szerint ha mindkét plikket felkavarom a kávémban, túlságosan is édes lessz. Miért nem érződik ugyan ez a ragacsos édesség az üdítőn? Azért, mert mesterségesen van elnyomva az íze.

Ez csak egyike a legkézenfekvőbb praktikáknak, amivel a multicégek nap mint nap átvernek bennünket, és egészségtelen, túlsúlyhoz vezető életmódhoz szoktatnak bennünket. Amerikai statisztikák kimutatták, hogy háromból egy állampolgár túlsúllyal küzd, valamint öt gyermekből egy eleve túlsúlyos (már gyerekkorban). Másszóval nagyjából 24 millió ember a jelenlegi áldozata az AEÁ össztársadalmának, amiért a multicégek a felelősek. Nem, ez nem természetes. Az elhízás természetes, és igen is vannak eredendően lusta és torkos emberek, de nem ennyi…

A stratégia: a közvélemény hatására az olyan cégek, mint a Kraft, Nestlé, Pepsi, Campbell és General Mills igen is fejet hajtottak az érveknek, és drasztikusan csökkentették cukor, só, zsír és egyéb egészségtelen anyagokat a termékeikből, sőt, a Cola még palackozott forrásvizet is a piacra dobott az egészség égisze alatt. Mi történt közben a másik oldalon? Ugyanezen cégek elkezdtek agresszív marketinget folytatni olyan elszegényedett, hátrányos vídékeken, mint amilyen amerikában példáúl New Orleans, ahol az emberek ma már kétszer annyi Colát fogyasztanak, mint az átlagos amerikai polgár. Miért? Ilyen világos orvosi érvek mellett sokkal nehezebb új fogyasztókat meggyőzni a márka mellett, mint a már meglévő, hűséges fogyasztókat arra ösztönözni, hogy duplázzák meg fogyasztásukat.

Egy szánalmas példa: a Cola mintájára egy csapat tudós egyszerű sárgarépát árusított junk-food-hoz hasonló marketinggel, és a “Eat ‘Em Like Junk Food” szlogent választották. “Úgy akarjuk eladni, mint junk food-ot, és nem mint zöldséget”, mondta a kísérlet vezetője, aki mellesleg korábban a Coca Cola cégnél dolgozott a marketing osztályon. “Nem számít, hogy mit adunk el, csak az agresszió számít”, mondta szintén a vezető kutató. A kísérlet eredményei meglepőek voltak: az agresszív marketingnek köszönhetően, amiben mégcsak meg sem említették, hogy a répa egészséges, bio, természetes és vitaminokkal van tele, sokkal több répát adtak el, mint a korábbi reklám során, ami a répa egészséges oldalát emelte ki.

Ezek lennénk mi, emberek?

Fotó és forrás: NYTimes

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek