A jóga épp olyan hatásos lehet a derékfájdalmakra, mint a fizikoterápia

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a jóga épp annyira képes enyhíteni a krónikus derékfájdalmakat, mint a fizikoterápia. A hagyományos kezelések gyakran hatástalanok, de a legújabb kutatások szerint a jóga kitűnő kezelési alternatíva lehet.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a felnőtt népesség csaknem 80%-a küzd derékfájdalmakkal, beleértve ebbe nőken és férfiakat egyaránt. A legtöbbjüknek a fájdalom csak átmeneti, nem tart sokáig, de számtalan embernél a derékfájdalom krónikussá válik, ami azt is jelentheti, hogy akár 12 héten át is megkeserítheti az mindennapokat, annak ellenére, hogy foglalkoznak a problémával és kezelik azt.

A derékfájdalmakra kezelési lehetőségként megemlíthetjük az izomerősítő gyakorlatokat, fizikoterápiás kezeléseket, és fájdalomcsillapító gyógyszerkészítmények használatát. Ha ezek mind kudarcot vallanak, akkor végső soron még mindig ott van a sebészeti beavatkozás. Sajnálatos módon az előbb említett terápiák nem mutatnak nagy eredményt. Azoknál az embereknél, akiket hasonló módszerekkel kezeltek a fájdalmak egy éven belül visszaköszöntek. Éppen ezért a krónikus derékfájdalommal küzdők gyakran fordulnak az akupunktúra és a jóga által kínált gyógymódokhoz. Régebbi tanulmányok már kimutatták, hogy a jógagyakorlatok és a nyújtás segítenek megszűntetni a fájdalmakat.

A Boston-i Egészségügyi Központ egy 320 fős, derékfájdalmakkal küzdő, felnőtt csoporton vizsgálta meg a jógagyakorlatok hatásait. A résztvevők etnikailag és gazdaságilag is különbözőek voltak, mert a krónikus derékfájás más-más módón befolyásolja a fajilag és etnikailag különböző embereket.

Az eredményeket később így publikálták: A JÓGA EGY ÉSSZERŰ ALTERNATÍVA LEHET

A 320 résztvevőt vagy 12 hétig jóga órákra küldték, vagy 15 alkalmas fizikoterápiás kezelésnek vetették alá, vagy csak kötelezték, hogy szakkönyvekből, folyóiratokból nézzenek utána, hogyan lehet kezelni a krónikus derékfájdalmat. Ezen utasítások elvégzése után 1 évig figyelemmel kísérték a résztvevőket, amibe beletartozott egy 40 hetes ellenőrző periódus is.

Az ellenőrző szakasz alatt a jógarésztvevők vagy rendes órákra jártak, vagy otthon végezték a gyakorlatokat. A fizikoterápiával kezelt személyek továbbra is eljártak a kezelésekre.

Hogy ki tudják értékelni a résztvevők eredményeit a kutatásvezetők egy kérdőív segítségével mérték fel a különböző fázisban és kezelésben részt vett személyek fájdalomszintjét.

A kutatást azzal a következtetéssel zárták, hogy a jóga „statisztikailag épp olyan hatékony”, mint a fizikoterápia. A jógaórák árainak függvényében és természetesen a páciens fizikai képességei alapján, a jóga egy nagyon hatásos és költséghatékony kezelési megoldás lehet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top