KuriózumA Húsvét-szigeteki szobrok titka

A Húsvét-szigeteki szobrok titka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rég óta gyanították, hogy a jellegzetes Húsvét-szigeteki kőfej szobrok nagyrésze a földbe lett ágyazva valamikor, a tudósok azonban nemrég be is bizonyították.

A Húsvét-szigeteki Szobor Program (Easter Island Statue Project, EISP) keretein belül a több mint 800 kőszobor közül kettőt teljes egészében feltártak a kutatók, és a végeredmény, mégha sejtették is, mindenki elkápráztatott. A régészek csak ekkor látták, hogy a szóban forgó szobrok nagyrésze mélyen a föld alá van temetve, nagyjából a vállukig lepve be a szobrokat. Úgy gondolják, hogy a törmelék természetesen rakodott le rájuk, és nem emberi tevékenység, szándékosság áll a hátterében.

A szigetek lakóinak történelme mai napig erősen homályos, ahogy a szobrok rendeltetése is, és ezt csak fokozta megalitikus méretük. A „Hogyan voltak erre képesek?” kérdésre természetesen mai napig nincs konkrét válasz, hiszen írásos feljegyzés alig maradt fent ebben a régióban.

Az egyik elmélet szerint az ide tutajjal érkező, polinéz népcsoporthoz tartozó lakosok érkezésük után rögtön nekifogtak a szobrok kifaragásának, felállításának, és a munkálatok során szinte az összes fát kivágták a szigeten. Az európai felfedezők arra lettek figyelmesek első látogatásukkor, hogy a sziget furcsán kopár, sehol sem találhatók fák. Valószínűleg ez kényszerítette az őslakosokat a távozásra, hiszen saját tevékenységünk borította fel az ökológiai egyensúlyt szigetükön – persze mindezek bizonyítékok nélkül csak találgatások…

A projektről és további friss fejleményekről, fotókról, interjúkról a www.eisp.org weboldalon olvashatunk, angol nyelven.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek