OtthonA hiba, melyet mindannyian elkövetünk a tél folyamán, és ezért megnőhet a...

A hiba, melyet mindannyian elkövetünk a tél folyamán, és ezért megnőhet a fűtés számlánk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hazánkban a fűtés szezon általában októberben veszi kezdetét és egészen márciusig, áprilisig kinyúlik. A fűtés kezdete általában egybe esik az óra téli időszámítás szerinti átállításával, valamint a kinti hőmérséklet csökkenésével és ez mind emeli a fűtésszámla költségét.

Lakásunk helyiségeinek fűtése az elhasznált energia mennyiség 70 %-át teszi ki, így nem csoda, ha mindenki spórolásra törekszik. Ahhoz, hogy a tél folyamán kellemes hőmérséklet uralkodjon a lakásunkban, a szakemberek a folyamatos fűtést ajánlják.

Elsősorban a gázzal való fűtést részesítsük előnyben, természetesen, ha van rá lehetőség,

De ugyan olyan jó szolgálatot tehet a fával- vagy pelettel működő kazán vagy az elektromos fűtőtest is. Ne feledkezzünk meg a napkollektorokról sem, melyek nagyon hatékonyaknak bizonyulnak a lakás fűtése során.

Néhány módszer arra, hogyan tartsuk a maximumon a meleget a lakásunkban minimális költségek mellett!

1. Szigeteljük a lakást, cseréljük le az ablakokat, ajtókat

· Szigeteljük le a lakás falait, cseréljük ki a nyílászárókat, ez majdnem 50 %-kal csökkentheti a számláink költségét.

2. Állítsuk be a kazánt, hogy hamarabb bekapcsoljon

· Állítsuk be a kazánt úgy, hogy azelőtt kezdjen fűteni, mielőtt felkelnénk reggel. Ha kb.30 perccel az ébredést megelőzően működésbe lép a kazán, kellemes meleg fogad bennünket az ébredést követően. Ez esetben egy hordozható, digitális termosztát beszerzése jó befektetés lehet.

3. Húzd be a függönyöket

· Húzzuk be a sötétítőket éjszakára, mert ezek szigetelőként működhetnek a hideg ellen. A nappali napsütést viszont engedjük be a lakásba, mert ez hozzájárul a folyamatos benti meleghez.

4. Tökéletesítsd a szigetelést a lakásban

· Végezzük el a tetőtéri szigetelést is, hiszen a meleg 25 %-a a tetőtéren keresztül illan el. Bár ez első hallásra költségesnek tűnhet, hosszútávon biztosan megtérül majd a befektetésünk.

5. Hagyd a fűtőtesteket szabadon

· Hagyjuk szabadon a fűtőtesteket, ne tegyünk bútorokat elejébe, ne pakoljuk tele nedves ruhával, hogy keringhessen a meleg levegő.

· Használjunk hősugárzó paneleket, melyek jóval költség kímélőbbek, viszont ne feledjük, hogy ezek nem fűtik a plafont vagy a háta mögött lévő falat, ahol így nedvesség alakulhat ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek