KoktélA hangszerek királynőjének lovászfiúja

A hangszerek királynőjének lovászfiúja

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy ismeretlen szerző azt mondta egyszer : „A művészet az emberi önvaló tökéletességének visszatükröződése. Benne megtalálható minden vágy végső célja, és ez az, ami visszacseng: a tökéletesség időtlen harmóniája.”

Maga a harmónia tükröződött egy XI-es tanuló ma esti produkciójában, amelynek a marosvásárhelyi művészeti líceum díszterme adott otthont.

Egy zeneműnek egyszerre több funkciója is lehet: dekoráció, expresszió, szublimáció, szakralitás, agitáció, deszkripció, didaktikusság, provokáció. Hogy a ma esti zeneművek mit váltottak ki a jelenlevőkből csak akkor tudnám megmondani, ha mindenkit szerre megkérdeztem volna. Annyi biztos, hogy a hangok az ujjai közül csak úgy kirobbantak vagy éppen lágyan simogattak, lévén szó Liszt Spanyol rapszódiájáról vagy éppen Scarlatti d-moll szonátájáról.

Úgy tartja a szakirodalom, hogy a zongora a hangszerek királynője. Igaz ugyan, hogy a történelem során voltak olyanok, akik nem tekintették teljes értékű hangszernek, mivel sokszor nem teszi lehetővé a tiszta intonációt, ilyen volt Kodály Zoltán. Kevesen tudják, hogy a zongora szót Baróti Szabó Dávidnak köszönhetjük, aki a nyelvújítás korában nem volt hajlandó a már meglévő idegen szavakkal illetni eme hangszert, hanem inkább kitalálta zongora szavunkat.

Akár lehetővé vált a tiszta intonáció akár nem, a ma esti koncert impozáns élményben részesítette az ott jelenlevőket. Szemtanúi lehettünk, hogyan bontakozik ki egy nagyszerű tehetség a zongora által illetve hogyan bontakozik ki a hangszer általa. Nehéz megmondani, hogy a nyers tehetségen kívül a felkészítő tanárok, a napi több órás gyakorlás-e az, ami művésszé tesz egy fiatalt. Nem is a mi feladatunk ezt eldönteni. Az eredmény olyan lett, ami minden klasszikus zene kedvelőt, legyen az amatőr vagy éppen szakavatott vájt fülű lenyűgözött volna.

Hermész

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek