KuriózumA Google menti meg a kihalás szélére jutott nyelveket?

A Google menti meg a kihalás szélére jutott nyelveket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Korábban cikkeztünk arról, hogy a közeli jövőben a világon beszélt nyelvek jórésze ki fog halni, és ez milyen ijesztő mértékű kulturális beszűküléshez vezethet. Most úgy tűnik, hogy a keresőóriás beszáll a harcba, és menti, amit csak lehet.

Biztosan mindenki hallotta már az anekdotát: az ősi, indián „bragwava” nyelvjárást már csak két, kilencven éves öreg indián beszéli az egész világon. Ők azonban összevesztek egy kecskén hatvan évvel ezelőtt, és azóta nem szólnak egymáshoz…

A világon jelenleg kb. 3000 olyan nyelvjárás van, amik rövid időn belül a teljes eltűnés sorsára vannak utalva. A nyelvek kihalásáról sokan sokféle képen vélekednek. Felvetődnek olyan érvek, mint a természetes szelekció, evolúció, emberi károkozás. Viták folynak jelenleg is, hogy meg kell-e menteni a természetesen kihalás szélére került nyelveket, vagy ez egy normális folyamat, avagy beszéljen már mindenki egyetlen nyelvet és le van tudva az egész.

Frissen indult az Endangered Languages Project elnevezésű program, ahol a Google, mint zászlós, tudósokkal és nyelvészekkel karöltve veszik fel a harcot az eltűnőben lévő nyelvek megmentéséért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek