HolotropikumA frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart

A frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tormát már három évezrede ismeri az emberiség, és már a történelem előtti korokban is természetes gyógymódként használták. Népies neve: közönséges torma, csípős torma.

Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.

A legújabb tudományos kutatások igazolták, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart, ezért érdemes fogyasztani, akkor is, ha sokan nem szeretik csípős íze miatt.

Erős illata az intenzív illóolaj-tartalmának köszönhető. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin, de C-vitamin és kálium is található benne. Antibakteriális hatását a glikozidoknak köszönheti, a nyálkahártyák vérellátását pedig a mustárolaj fokozza, a kálium pedig a veseműködésre van jó hatással.

A reszelt torma vese- és húgyúti fertőzések, valamint bornchitis esetén is ajánlott, míg a felső légutak hurutját torma és méz keverékével lehet gyógyítani. A népi gyógyászat a frissen reszelt romát pakolásként is használja. Csípős illóolajának belégzése megtisztítja a légutakat.

Mivel nem tartalmaz zsírokat, erős vizelethajtó, így a fogyásban is segít. Remek ízt kölcsönöz a különböző salátáknak, vagy a sült húsoknak. Aki nem szereti az erős ízét, az fogyassza mézzel, megszelídítve így a tormát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek