KuriózumA földönkívüliek üzenetet foghattak be a Földről - de 27 évünkbe telik,...

A földönkívüliek üzenetet foghattak be a Földről – de 27 évünkbe telik, míg válaszolni tudnak rá!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Meglepő információt tett közzé a NASA Deep Space Network, más néven DSN. A szakembereik úgy vélik, hogy a jeleket, melyeket az űrbe küldtek, az idegenek fogadhatták, csakhogy ha érkezne is részükről válasz, 27 földi évbe telik, mire az eljutna hozzánk.

Nem újszerű az elmélet, miszerint nem a Föld az egyetlen bolygó a világűrben, melyen létezik élet. Minden bizonnyal van még legalább egy olyan égitest a világegyetemben, ahol hozzánk hasonló élőlények élik a mindennapjaikat, talán épp úgy, ahogyan mi itt, a Földön.

A kutatók folyamatosan keresik ennek a konkrét bizonyítékát, ezért is szórták a világűrbe a „van ott valaki” üzenetet azt remélvén, hogy előbb-utóbb, ha befogja azt valaki, választ is küld a kérdésre – írja a Daily Star.

A NASA tudósai szerint a földönkívüliek megkaphatták ezt az üzenetet, de a válaszukra 27 esztendőt kell várnunk, míg megérkezik. A világűr ugyanis annyira hatalmas, hogy fényévekre van szükség a kommunikáció cseréjéhez – ami jelentős mértékben lassítja az ember földönkívüli élet utáni kutatását.

A NASA Deep Space Network valójában egy globális rádióantennákból álló hálózat, amely rádiójeleket küldött a Naprendszer távoli részeire, hogy választ kapjon az intelligens idegen életből. Az egyik ilyen kommunikációs eszköz a Pioneer 10 űrszonda, amely 1972-ben indult útnak, és jelenleg 12 milliárd mérföldre van a Földtől.

A tudósok úgy vélik, az általa küldött jelek 2002-ben elérték a 27 fényévre lévő, fehér törpeként ismert halott csillagot. Ha élnének a csillag környezetében idegenek, akik értelmezni tudják az üzenetet, a válaszuk 2029-nél hamarabb biztosan nem érné el a Földet.

A Voyager 2, amely 1977-ben indult, és jelenleg szintén több mint 12 milliárd mérföldre van a Földtől, szintén küldött jeleket a világűrbe, melyek a tudósok becslései szerint 2007-ben két távoli csillagot is elértek. Ám ha sikerült is valakinek a messzi távolban dekódolni az üzenetet, majd csak a 2030-as években kaphatunk rá választ.

A NASA kutatói egy átfogó listát is készítettek azokról a csillagokról, amelyek a következő évszázadban találkozni fognak a Föld jelzéseivel. Az adatokat a Publications of the Astronomical Society of the Pacific című folyóiratban megjelent új tanulmányukban tették közzé.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az emberiségnek néhány éven belül végre sikerül valódi űrlényekkel találkoznia. A kritikusok ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy még ha az idegenek küldenek is választ, a tudósaink simán lemaradhatnak róla.

Az űrkommunikáció gyerekcipőben jár még ahhoz képest, hogy ha meg is érkezne a várva várt földönkívüli üzenet, egyáltalán be tudnánk-e azonosítani azt.

Macy Huston amerikai csillagász, aki nem vett részt a tanulmányban, kifejtette: „Ha választ küldenének, az észlelési képességünk sok tényezőtől függene – attól, hogy milyen hosszú ideig vagy milyen gyakran figyeljük a csillagot a válaszadásra, és hogy a válaszjelet milyen hosszú ideig vagy milyen gyakran továbbítják”.

„A mi csekély és ritka adásainkból nem valószínű, hogy a földönkívüliek észlelnék az emberiséget”. Elmagyarázza: a Föld rádióadásai csak a Tejútrendszer térfogatának egymilliomod részét érik el. „Rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy egy másik civilizáció ebben a parányi buborékban lakik, hacsak nincs több millió civilizáció a Tejútrendszerben” – vélekedik az amerikai Kaliforniai Egyetem rádiócsillagásza, Jean-Luc Margot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek