KoktélA fiú, aki befogta a szelet - a 14 éves fiú, aki...

A fiú, aki befogta a szelet – a 14 éves fiú, aki megmentette a családját és az egész falut az éhínségtől

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy 14 éves fiú kiérdemelte a „szélszelídítő” becenevet, amikor egy nagyszerű ötlettel sikerült megmentenie a családját és az egész falut a pusztító éhínségtől.

William Kamkwamba 1987-ben született Malawiban, egy kis faluban. William családja, akárcsak az országban a legtöbben, mezőgazdaságból élt. A 7 gyerek közül ő volt az egyedüli fiú a családban, ezért sokat segített szüleinek a munkában, és már kiskorában megértette, mennyire kiszolgáltatottak az időjárási viszonyoknak.

William nagyon szeretett tanulni, különösen a tudományok érdekelték. Két barátja, Gilbert és Geoffrey segítségével különböző játékokat talált ki és készített újrahasznosított anyagokból.

Abban az évben, amikor William elkezdte volna a középiskolát, hatalmas éhínség pusztított Malawiban. A szülei nem tudták tovább fizetni az évi 80 dolláros tandíjat, így a fiúnak ki kellett maradnia az iskolából. Ami pedig még ennél is rosszabb volt, az éhínség a családjuk életét is megkeserítette. Naponta csak egyszer jutottak ételhez, este, és akkor is csak körülbelül 2-3 kanál zabkása jutott mindenkinek.

„2001-ben szörnyű éhínség sújtott minket. Az emberek alig 5 hónap alatt elkezdtek éhen halni. A családunk csak napjában egyszer evett, este. Csak három kanál zabkása jutott mindenkinek. Az étel egyszerűen áthaladt a testünkön. Nem maradtunk utána semmivel.” – mesélte később William egy TED előadáson.

William nem akart lemaradni a tanulásban sem, mert még mindig abban reménykedett, hogy később majd visszamehet az iskolába, ezért eljárt a helyi könyvtárba, ahol többségében angol tudományos könyveket olvasott. Mivel az angol nyelvvel nem boldogult túl jól, leginkább olyan köteteket választott, amelyek gazdagon voltak illusztrálva.

Az ötlet, ami megváltoztatta az életét

Az egyik ilyen könyvben bukkant rá arra az ötletre is, ami később az egész falu életét megmentette, és világhírűvé tette őt. Az egyik könyvben ugyanis egy szélmalom képével találkozott. A könyv leírta, hogy a szélmalommal villamos energiát lehet előállítani, és ezt azonnal összekötötte egy öntözőberendezés kiépítésének lehetőségével. Egy ilyen szerkezet felépítése nem is tűnt túlságosan bonyolultnak, csakhogy William nem rendelkezett a szükséges alapanyagokkal.

A fiú, aki befogta a szelet - a 14 éves fiú, aki megmentette a családját és az egész falut az éhínségtől
William egyik TED konferenciáján

Ezért a szeméttelepen kezdett el alapanyagok után kutatni, és talált is néhány dolgot, többek között egy régi vízszivattyút, ami nagyszerűen helyettesíthette a szükséges alkatrészeket. A falubeliek, de még az édesanyja is, azt hitték, hogy az éhség elvette az eszét.

„Mindenki nevetett rajtam, amikor elmondtam, hogy szélmalmot akarok építeni. Azt hitték, hogy megbolondultam.” – mesélte William.

William azonban kitartóan építette a szélmalmot, amihez felhasznált többek között egy traktorventillátort, egy lengéscsillapítót, PVC-csöveket és egy biciklivázat is. A felhasznált bicikli az édesapjáé volt, és ez volt a család utolsó és legnagyobb értéktárgya, így nem könnyen mondtak le róla, de, bár szkeptikusak voltak, végül mégis beleegyeztek, hogy William szétszerelje a kerékpárt.

A fiú, aki befogta a szelet - a 14 éves fiú, aki megmentette a családját és az egész falut az éhínségtől
William első szélmalma

A fiú, aki befogta a szelet

A szélmalom végül elkészült, és aznap, amikor William el akarta indítani azt, az egész falu összegyűlt. A legtöbben azért jelentek meg hogy kinevessék, de legnagyobb meglepetésükre a szélmalom valóban működött.

Az első szélkerék még csak egyetlen villanyégőre elegendő energiát termelt, a második már négyre, sőt, William egy kapcsolót is hozzáadott, és egy idő után az összes szomszéd odajárt feltölteni az elemes rádiókat és mobiltelefonokat.

William fokozatosan tökéletesítette a találmányát, mígnem sikerült csatlakoztatnia a vízszivattyút az áramforráshoz. Ezután egy rögtönzött vízgazdálkodási rendszer segítségével sikerült megöntöznie előbb a családja, majd az egész közösség földjeit.

A fiú, aki befogta a szelet - a 14 éves fiú, aki megmentette a családját és az egész falut az éhínségtől

William élete teljesen megváltozott

William hamarosan híres lett a találmányának köszönhetően, és meghívást kapott egy TED konferenciára is, Tanzániába. Ez volt az első alkalom, amikor repülőgépen utazott, számítógépet használt, és internetezett. A konferencián tartott beszéde nagyon rövidre sikerült, mivel rettenetesen izgult, de így is sikerült lenyűgöznie a hallgatóságot. „Megpróbáltam, és sikerült.” – mondta akkor a fiú.

William ezután ösztöndíjat kapott, amivel az ország legjobb középiskolájában tanulhatott, 2014-ben pedig egy amerikai egyetemet is elvégzett. Közben folyamatosan fejlesztette tovább a találmányait, 2002 óta 5 turbinát épített, amelyek közül a legmagasabb 11 méter magas.

2019-ben film is készült a történetéről, The Boy Who Harnessed the Wind (A fiú, aki befogta a szelet) címen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek