HolotropikumA depresszió 8 előjele, amelyre mindig figyelj oda!

A depresszió 8 előjele, amelyre mindig figyelj oda!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Igen, az életben vannak rossz napok, amikor elromlik az autó, belelépsz egy nagy sárba, kiöntöd az üdítődet a szőnyegre, és még sorolhatnánk. Ezek előfordulnak bárkivel, viszont ez még nem jelenti azt, hogy pszichológushoz kell fordulnod, és kedélyjavító gyógyszereket kellene szedned.

A depresszió 8 előjele, amelyre mindig figyelj oda!

Ezek még nem a depresszió előjelei, amely az Egyesült Államokban tíz emberből egyet érint. Hogy időben felfedezd a depresszió tüneteit, előbb ismerned kell azokat. Íme!

1. Düh és ingerlékenység

Nem is gondolnád, hogy a depresszió dühvel, ingerlékenységgel, viselkedési és magatartás problémákkal szokott kezdődni. Ezek leküzdésében, feloldásában segíthet egy pszichoterapeuta.

2. Önvád

Az önkritika szükséges egy egészséges személyiség kifejlődéséhez, de ha folyamatosan valamiért önmagadat vádolod, és nem tudsz ezzel leállni, az a depresszió, a negatív életérzés egyik jele. Ezért figyelj erre, és kerüld a negatív gondolatokat, főként amelyek a személyiségedre, a tulajdonságaidra vonatkoznak.

3. Reményvesztettség

Ha úgy érzed, hogy annak a reménye is kezd elveszni, hogy valami jóra forduljon az életedben, akkor máris a depresszió küszöbén állsz. Azonban mielőtt benyitnál azon az ajtón, még egyszer gondolj át mindent, és igyekezz észrevenni a pozitív történéseket, eseményeket az életedben.

4. Az érdeklődés hiánya

Ha azt veszed észre magadon, hogy nem érdekel semmi, nem okoz szinte soha semmi örömet, lelkesedést, nem akarsz senkivel találkozni, akkor ez egy fontos jele a depressziónak, így érdemes segítséget kérned. Mert ha nem teszed, egyre mélyebbre süllyedhetsz, és egy ördögi körben találod magad, amiből nehezen tudsz kimászni. Ebben az esetben is segítségedre lehet egy pszichológus.

5. Megváltozott külső

A legtöbb, depresszióban szenvedő ember keveset eszik, ezért idővel lefogy. Persze, ez nem általános jelenség, túlsúlyosok is szenvednek depresszióban, a lényeg az, hogy ha észreveszed magadon a változást, ami természetesen negatív előjelű, akkor fordulj szakemberhez

6. Alvászavarok

Több tanulmányban is megállapítottak, hogy a depresszióban szenvedők háromnegyede alvásproblémákkal küzd. A leggyakrabban a szorongó, ideges gondolatok nem hagyják a depresszióban szenvedőt aludni. Ilyen esetben is összetett, szakkezelésre van szükség.

7. Fáradtság, levertség

Ezt okozhatja a kialvatlanság, és az is, hogy nem találod a helyed, nem kapod a célodat az életben. Ilyenkor minden energiatartalékod elfogy, és nem marad más, mint a fizikális és érzelmi kimerültség.

8. Megmagyarázhatatlan fájdalmak

Ezeket a szörnyű tüneteket gyakran idegsejtproblémák idézhetik elő, de biokémiai folyamatok is állhatnak a háttérben. Ilyen esetben is a lelki problémák, gátak feloldása jelenthet megoldást, ebben pedig egy pszichológus segíthet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek