KuriózumA család, amelynek tagjai négykézláb járnak, megdöbbenti a tudósokat

A család, amelynek tagjai négykézláb járnak, megdöbbenti a tudósokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy csendes törökországi faluban az Ulas család egy különleges és meglepő tulajdonságával vált ismertté: tizenkilenc gyerekük közül hat négykézláb jár. A rendkívüli családra 2006-ban figyeltek fel először, és a történetük azóta is lenyűgözi a tudósokat.

Az Ulas család történetét először egy BBC dokumentumfilmből ismerhette meg a világ. A család tizenkilenc gyereke közül hatan gyerekkoruk óta négykézláb járnak. Ez a különös tulajdonság zavarba ejtette a tudósokat, mert még soha nem láttak példát hasonló viselkedésre.

Az Ulas család négykézláb járó tagjai rendkívüli egyensúlyzavarokat és kognitív zavarokat mutatnak, amelyek megakadályozzák, hogy egyenesen járjanak. Csontozatuk inkább hasonlít a főemlősökéhez, mint az emberekéhez, és a kisagyuk is összezsugorodott. A majmokkal ellentétben azonban a tenyerükön, és nem az ujjaikon járnak.

Egyes kutatók kezdetben azt feltételezték, hogy ez a jelenség a devolúció, vagy inverz evolúció egy formája lehet, vagyis egyfajta visszafejlődés eredménye.

Ezt az elméletet azonban ma már széles körben vitatják, és úgy vélik, hogy a környezeti tényezők játszották a legjelentősebb szerepet a furcsa viselkedés kialakulásában, mivel a gyerekeket korai fejlődésük során soha nem bátorították arra, hogy felálljanak és járjanak.

Ugyanakkor megállapították, hogy biológiai tényezők is állnak a háttérben – az úgynevezett kisagyi (cerebelláris) ataxia az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti. Akkor alakul ki, ha az izomkoordinációért felelős kisagy sérül, vagy elpusztul az idegsejtjeinek egy része.

Az Ulas család története reményteljes fordulatot vett, amikor találkoztak egy gyógytornásszal. Speciális felszereléssel és képzéssel a gyerekek olyan eszközöket kaptak, amelyek segítségével megtanulhatnak felegyenesedve járni. Ez a beavatkozás új lehetőségeket hozott a mobilitásuk és függetlenségük szempontjából.

Az Ulas család története rávilágít a genetika, a környezet és az emberi fejlődés összetett kölcsönhatására, és betekintést nyújt abba, hogy az emberek milyen sokféleképpen alkalmazkodnak és boldogulnak a rendkívüli kihívásokhoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek